Започна втора сирийска революция – срещу джихадистите

Размер на шрифта: a | a | a 16:57 05 януари 2014
Бунтовници и опозиционни активисти в Сирия, участващи от три години във война срещу режима, подеха "втора революция" - този път срещу свързаните с "Ал Кайда" джихадисти, обвинявайки ги в най-ужасни престъпления.
От 3 януари ожесточени боеве противопоставят три бунтовнически коалиции на "Ислямската държава в Ирак и Левант" – групировка, която доскоро бе съюзник на бунтовниците срещу силите на президента Башар Асад.
Тази сунитска екстремистка групировка постави под свой контрол град Фалуджа, на 60 км от Багдад, и пое отговорност за самоубийствен атентат в Ливан срещу крепост на шиитската партия Хизбула, която се бие на страната на сирийския режим. Всичко това свидетелства за разклоняването на сирийския конфликт към съседните страни.
В Сирия с увеличаването на броя на отвличанията и на екзекуциите чрез обезглавяване, приписвани на бойците на "Ислямската държава в Ирак и Левант" от лятото на 2013 г., бунтовнически формирования обявиха открита война на екстремистите.
Армията на муджахидините – нова формация на бунтовници – се зарече на 3 януари да се бори срещу "Ислямската държава в Ирак и Левант", като я обвини, че отвлича, изтезава и убива бунтовнически командири и бойци - обвинения, които често отправя и политическата опозиция.
Политическата опозиция обяви пълната си подкрепа на опитите на бунтовниците "да освободят градовете, попаднали под авторитарното потисничество на Ислямската държава в Ирак и Левант" и я обвини, че е "откраднала" революцията срещу Асад.
Джихадистите реагираха с комюнике, в което изобличават медийната кампания, целяща да опетни образа на истинските мъже на джихада (свещената война), представяйки ги за убийци.
Групировката също така заплаши жителите на Алепо, че ако продължава и нараства натиска на "хулиганите бунтовници" , може да се оттегли от този фронт и да остави армията на Асад да влезе в града. Не се питайте какво ви очаква от режима ..., а се наредете на страната на Ислямската държава в Ирак и Левант, за да не съжалявате горчиво, заяви тя.
Освен Армията на муджахидините и Ислямският фронт – най-мощната бунтовническа коалиция в Сирия – и Фронтът на революционерите на Сирия също се включиха в битката.
Боевете продължиха в събота вечерта по-специално в района на Алеп. Това са най-ожесточените сражения между бунтовници и джихадисти, според НПО Сирийски център за наблюдение на правата на човека.
Сирийските власти винаги са заявявали, че се борят срещу "терористи екстремисти", без да правят разлика между политически противници, бунтовници и джихадисти.
С отварянето на този нов фронт бунтовниците отбелязаха началото на "втора революция", в която смятат да се бият както срещу властта на Дамаск, така и срещу "терора", наложен от "Ислямската държава в Ирак е Левант", която проповядва крайна форма на исляма.
Революцията се върна в правия път, коментира във Фейсбук боец от Идлеб.
Опозицията обвини Ислямската държава, която в началото бе добре дошла, тъй като бе добре организирана и въоръжена, че служи на интересите на режима.
Групировката открито воюва за ислямска държава в Сирия и е наложила властта си в Рака, северната част на страната: наредила е забулването на ученичките и е арестувала стотици активисти и видни личности като езуитския свещеник Паоло Дал`Олио. Има съобщения за обезглавяване на хора след банален донос за богохулство.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.