Властите в САЩ не са готови да простят на Сноудън

Размер на шрифта: a | a | a 17:29 04 ноември 2013
САЩ не разглеждат възможността за оттегляне на обвиненията срещу Едуард Сноудън или помилването му, съобщи за телевизия Ей Би Си (ABC) старшият съветник на президента на САЩ, който отговаря и за връзките с обществеността и пресата - Дан Пфайфър.
Той бе попитан дали президентът Барак Обама, при някои условия, обмисля варианта "помилване" на бившият наемен служител в Агенцията за национална сигурност ( АНС) Едуард Сноудън, Пфайфър отговори "Никакви условия за това не са били обсъждани" и потвърди отрицателния си отговор.
Сноудън оповести публично подробности за строго секретното мащабно електронно наблюдение на милиони хора, извършвано от разузнавателните агенции на САЩ. Разкритията му предизвикаха огромен международен скандал.
В САЩ Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от Закона за шпионажа от 1917 г. - неправомерно разкриване на класифицирана информация, засягаща националната отбрана, и умишлено предаване на данни за американското разузнаване на лица, които нямат право да получават такава информация. Освен това Сноудън е обвинен в кражба на собственост на правителството на САЩ. По всяко от тези обвинения той може да получи до 10 години затвор.
Заради това САЩ настояват за връщането на Сноудън, който успя да се измъкне от американското преследване през Китай в Русия, където получи временно убежище.
САЩ гарантират на Сноудън спазване на всичките му права пред правосъдието.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.