Украйна кани всички цигани от ЕС?

Президентът Виктор Янукович подписал указ за приемането им

Размер на шрифта: a | a | a 16:58 09 октомври 2013
Брюксел предложил на Украйна сделка за приемането й в Европейския съюз – да изготви „стратегия за интеграция на ромите в украинското общество“, според която всички цигани от ЕС може да бъдат изпратени в Украйна. Това съобщи руският вестник “Правда”. Според изданието президентът Виктор Янукович вече бил подписал указ за приемането на нежеланите в ЕС цигани – повечето от тях са нахлули в западноевропейските страни от България и Румъния.
В ЕС се изостри „ромският въпрос“. Западна Европа не знае какво да прави с ромите, които съгласно законните си права се преселиха от Румъния и България в страни с по-голямо благополучие. Преселниците така възмутиха населението в редица райони, че толерантният ЕС постави въпроса за депортирането на ромите. Място вече се намери: всички ромски катуни от ЕС ще тръгнат към Украйна. През изминалите две години финансираната от ЕС програма за социална интеграция на ромите не даде резултати.
Повечето от цеганите не искат да учат, не работят никъде, много често извършват престъпления /кражби, грабежи/, влизат в конфликт с местните жители и полицията. Те живеят в катуни, мият се в близките фонтани, там и перат и използват същата вода за готвене, пише „Правда“.
В рамките на процеса на евроинтеграция обаче украинските власти решиха да преселят в страната ромите от страните от ЕС. Указ за това е подписан от президента на Украйна Виктор Янукович, продължава изданието. Вестникът подчертава, че в указа се говори не за „собствените“ роми, които и без това не са малко в Украйна, а за хилядите цигани, които сега живеят в страните от ЕС и със скандали биват депортирани от Франция, прогонвани от Румъния, екстрадират ги от Финландия. Унгария, в която ромите съставляват 10% от населението, е на ръба на социален взрив. Дори мирните Чехия и Словакия ултимативно искат от властите в ЕС окончателно да бъде решен циганският въпрос. Европейските държави вдигнаха ръце от циганите. Най-големите държави в ЕС са категорични, че не искат ромите и са готови дори (както във Франция) да ги експулсират в разрез с ценностите и законите на Евросъюза. Украинските власти са готови да приемат сделка – цигани срещу членство в ЕС.
Украйна гори ог желание да влезе в ЕС, но засега шансовете й не са големи. Затова страната е разработила по настойчива молба на Брюксел „стратегия за интеграция на ромите в украинското общество“ с цел съхраняване на тяхната „уникална самобитност и култура“.  Дали украинците обаче ще се зарадват на нашествието на десетки, дори стотици хиляди „самобитни цигани“?

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.