Турция се умори от Европа

Размер на шрифта: a | a | a 18:48 15 октомври 2013
Турците очакват със смесени чувства най-новия доклад на ЕК за напредъка на Анкара. От него зависи как ще продължат разговорите за турското еврочленство. Само че хората в Турция, а и политиците вече се умориха от темата.
През 2013-та година отношенията между Брюксел и Анкара достигнаха най-ниската си точка. Напрежение в диалога внесоха не само твърдите действия на турската полиция срещу демонстрантите в Истанбул, но и интерпретацията на Анкара на темата за свободата на пресата. "В това отношение в Турция все още съществуват ограничения. А това е сериозно препятствие за нас", признава председателят на турската делегация в ЕС Морис Риперт. Точно поради тази причина френският дипломат предполага, че предстоящият доклад на ЕК за напредъка на Турция, който ще бъде оповестен на 16 октомври, ще отбелязва както опитите на турското правителство за сплашване на журналисти, така и случаите на самоцензуриране в турските медии.
И все пак: от Брюксел идва не само критика. Миналата седмица ЕС изрази задоволство от "демократичния пакет" на турското правителство и похвали реформите на премиера Ердоган, предвиждащи даването на повече права на малцинствата. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле окачествява това като напредък.
Турция е официален кандидат за членство в ЕС от 2005-та година насам. През последните години обаче интересът на турците към членството в Общността постоянно спада. Според едно актуално социологическо изследване, днес за присъединяването към ЕС се застъпват по-малко от половината турски граждани. Над 30 на сто пък са категорично против. През 2004-та близо 75 на сто от турците са били "за" присъединяването и едва 9 на сто са били "против".
И в турските политически среди надеждите се изпаряват. Вестник "Хюриет" например цитира турския министър за ЕС и главен преговарящ с Брюксел Егемен Багъш, който казва съвсем директно, че вече не вярва Турция да бъде приета в Общността. "Турция ще има съдбата на Норвегия - ще достигнем европейските стандарти, ще бъдем тясно обвързани, но никога няма да се присъединим към ЕС", гласи изказването му.
От икономическите кръгове обаче идват съвсем различни сигнали. Шефът на Сдружението на турските предприемачи Мухарем Йълмаз е убеден, че Турция ще трябва да удвои усилията си за присъединяването към ЕС, ако наистина се стреми към икономически растеж, политическа стабилност и демокрация. Мнението на Йълмаз се споделя и от бившия турски министър на икономиката Кемал Дервиш.
"От икономическа гледна точка Турция се нуджае от ЕС", казва в интервю за Дойче веле икономическият журналист Мустафа Сьонмез. "В надпреварата за чужди инвестиции е много важно да си член или кандидат-член на ЕС. Дори само статутът на преговаряща с Брюксел страна осигури на Турция допълнителни инвестиции", допълва той.
Турската политоложка Сенем Айдин пък гледа на ЕС като на мотор за демократизирането на Турция. "Особено през последните пет години видяхме как намаляващото влияние на ЕС се отразява пагубно на турската демокрация", казва тя в разговор с Дойче веле. "Новият "демократичен пакет" на премиера Ердоган няма да подобри отношенията между Анкара и Брюксел. По-важно е да бъде решен кипърският въпрос", убедена е Айдин.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.