Турските власти смазаха със сила протестиращите в Истанбул

Ердоган се среща за пръв с представители на демонстрантите

Размер на шрифта: a | a | a 17:06 12 юни 2013
Турската полиция за борба с безредиците щурмува площад "Таксим" в Истанбул с безкомпромисна проява на сила, използвайки сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, за да разпръсне отново недоволните от правителството часове преди да се проведе очакваната среща между премиера Реджеп Тайип Ердоган и представители на протестиращите.
Сблъсъците продължиха повече от 20 часа, като според наблюдатели органите на реда са действали най-брутално от началото на протестите преди 13 дни. Десетки са ранени, а лекари доброволци оказваха първа помощ на пострадалите.
Много протестиращи се събраха в съседния на площада парк "Гези", където е палатковият им лагер. Сблъсъците там продължиха до сутринта в сряда. В парка все още има хора, няколкостотин човека, но е спокойно и властите обявиха, че те могат да останат там.
Рано сутринта булдозери навлязоха на площад "Таксим", за да разчистят барикади и палатки, оставени от демонстрантите. Автомобилното движение бе възстановено и по площада за пръв път от началото на протестите минават таксита.
Към 3 часа полицията е изстреляла последните гранати със сълзотворен газ по протестиращите, опитващи се да стигнат до площада по улиците, водещи към него.
За 12 юни е насрочена среща на премиера Ердоган с протестиращите, но ден преди това той произнесе реч, в която ги нарече "измет на обществото" и отказа да "коленичи" пред тях. Ердоган защити действията на полицията, като заяви, че екологичното движение е било завладяно от сили, които искат да навредят на Турция.
Той обяви още, че повече няма да се проявява толерантност към протестиращите, след което валията на Истанбул Хюсеин Мутлу каза, че акциите на силите за сигурност по прочистване на "Таксим" ще продължават денонощно.
"Ще продължим да прилагаме мерките упорито, независимо дали през деня или през нощта, докато маргиналните елементи бъдат прочистени и площадът отново бъде отворен за народа", посочи Мутлу.
През нощта в сряда по-малко протести е имало и в столицата Анкара и други градове. В Анкара полицията е използвала водни струи и сълзотворен газ срещу демонстрантите.
Според официални данни на Турската медицинска асоциация от началото на протеста са пострадали 4 947 души, а трима загинаха.
Протестиращи отказват срещата с Ердоган
На фона на безпрецедентно насилие срещу протестиращите, осъдено от правозащитните организации "Амнести интернешънъл" и "Хюмън райтс уоч" следобед се проведе срещата между Ердоган и протестиращите.
Според информация на вестник "Хюриет" в нея участват архитекти, журналисти, хора на изкуствата, екозащитници и други.
Някои от основните организатори на протестите обаче не са поканени на срещата, а заявиха, че докато продължава насилието, не биха и отишли на подобна среща.
Победителят в три поредни избори Ердоган отказва да се съобрази с исканията на протестиращите да преразгледа плановете за презастрояване на центъра на Истанбул, които бяха първоначалната причина за демонстрациите, чиито организатори премиерът нарече "екстремисти".
В събота и неделя се очакват контрапротести на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Истанбул и Анкара.
САЩ: Турция да спазва фундаменталните свободи
Западните сили вече изразиха безпокойството от проблемите във важния съюзник в НАТО, граничещ със Сирия, Ирак и Иран. Белият дом в миналото поддържаше Турция на Ердоган като ислямска демокрация, която може да бъде пример и за други места в Близкия Изток, но сега обяви, че е обезпокоен от случващото се в Турция.
"Ние продължаваме да следим събитията в Турция със загриженост. Наш интерес продължава да е оказването на подкрепа за свободите на словото и събранията, включително правото за мирен протест”, заяви говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.
"Вярваме, че дълготрайната стабилност, сигурност и просперитет на Турция по най-добър начин могат да бъдат гарантирани чрез подпомагане на фундаменталните свободи на словото, митингите и събранията, а също така от свободните и независими медии. Турция е близък приятел и съюзник на САЩ и ние очакваме турските власти да спазват тези фундаментални свободи", посочи още говорителят.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.