Турските лекари осъдиха масовото използване на сълзотворен газ

Размер на шрифта: a | a | a 17:46 20 юни 2013
Шест турски организации на лекарите изразиха съжаление от масовото използване на сълзотворен газ от полицията при потушаването на антиправителствените протести, които разтърсиха Турция от края на май, като заявиха, че два смъртни случая вероятно са свързани с използването на газа като "химическо оръжие".
"Имаме сериозно безпокойство относно смъртта на двама граждани след излагането им на сълзотворен газ и чиято смърт не беше взета предвид в статистиките" за жертвите на сблъсъците, заяви Юмир Бишер от Асоциацията на специалистите по съдебна медицина.
Властите и Съюзът на лекарите в Турция съобщават до момента за четири смъртни случая при инцидентите - двама цивилни, загинали от взривни вещества в Хатай и Анкара, първият вероятно от сълзотворна граната, а вторият - от куршум, един човек, смачкан от кола в Истанбул, и един полицай, паднал от мост в Адана.
Но към този списък вероятно могат да се прибавят и смъртта на 47-годишен мъж, работещ в частно училище в Анкара, който получил дихателни проблеми след силно излагане на сълзотворен газ, и 50-годишна жена, починала от сърдечен удар в Истанбул при аналогични обстоятелства, съобщи Бишер.
Полицията използва сълзотворния газ "не като средство за контролиране на тълпите, а като химическо оръжие", пускайки гранати в непосредствена близост до хора или в затворени пространства, което е забранено от международните конвенции, заяви лекарят. Около 41% от пострадалите от газа хора се намирали в непосредствена близост (по-малко от пет метра) до сълзотворна граната, а 21% били в затворено пространство, съобщи Елиф Дагил от Турското сдружение на гръдните лекари, оповестявайки резултатите от изследване на 356 обгазени граждани.
Установените симптоми при тези хора варират от кашлица (78%) и гръдни болки (74%) до кашлица с изхрачване на кръв (36%), посочи Дагил. Доган Сахин от Турската асоциация по психиатрия пък осъди използването на сълзотворен газ, което може да се сравни с мъчение, тъй като целта е "да се причини физическа и психологическа болка като наказание" на протестиращите.
Според него 50 000 души може би са станали жертви на "повтарящи се или постоянни психологически проблеми" след полицейските действия. При сблъсъците в Турция в последните три седмици са загинали най-малко четирима души, а 7800 са били ранени, от които 59 са в тежко положение, сочат последните данни.реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.