Царят на съзаклятническите теории стана съветник на Ердоган

Размер на шрифта: a | a | a 18:24 17 юли 2013
"Чужди сили ще се опитат да убият Ердоган с психокинеза", обяви преди месец журналистът Йит Булут. Сега той стана главен съветник на премиера. А всъщност само допреди няколко години бе върл противник на партията му.
"Царят на съзаклятническите теории ще бъде новият главен съветник на Ердоган" писа списание "Шпигел" по повод на назначението на Йит Булут. Британският "Гардиън" пък реагира със следното заглавие: "Не, това не е виц!". Не е виц и това, че, според Булут, "чужди сили ще се опитат да убият Ердоган чрез психокинеза". Това изявление бе направено от Булут само преди месец пред телевизия 24TV.
Още в началото на протестите в Турция 41-годишният финансов анализатор и журналист Йит Булут застана открито на страната на Ердоган. Подобно на премиера, новият му главен съветник обича да оправдава безредиците в страната с теорията за "лихвеното лоби" - то било отговорно за протестите. Според Булут, банкерите били недоволни от планираното понижаване на основния лихвен процент, а правителството се било решило на тази крачка само, за да съживи конюнктурата, тъй като по-ниският лихвен процент се отразявал положително на сделките и консумацията. "За първи път от 52 години насам Турция няма дългове към МВФ, само че това явно не се харесва на някои хора", коментира Булут.
"От три месеца насам Луфтханаза оказва натиск срещу строителството на третото летище в Истанбул, а демострантите също протестират срещу този проект. И какво излиза? Ясно е, че Германия ги насъсква", категоричен бе Булут в едно телевизионно интревю.
Айдън Йоздалга, издател на един от най-големите новинарски портали в Турция "Хабер 3", познава добре Йит Булут. "Приятели сме. Йит е много интелигентен и високообразован човек. Проблемът е, че той обича да променя политическото си мислене", казва Йоздалга. Той подчертава, че в миналото Йит Булут е публикувал множество критични материали срещу правителството. Така например през 2008 година на страниците на вестник "Ватан" Булут написал следното: "Системата подменя демокрацията с фашизъм. Страхувам се за Турция. Опасността е огромна. Партията на Ердоган трябва да бъде премахната". "Успехът на партията обаче го накара да застане на нейна страна", разказва Йоздалга и допълва: "Булут е човек, който обича изгодата". През 2010-та много от колегите на Булут са били силно разочаровани от него, след като на официална среща с Ердоган той настоявал за цензура в интернет.
"Всеки променя мнението си с времето. И това е нормално. Но пък чак толкова често! Ще видите, че щом партията на Ердоган загуби властта, а това ще стане рано или късно, Булут веднага ще се присламчи към друга партия", убеден е Йоздалга. Според него Булут дава лош пример на младото поколение. "В Турция имаме нужда от умни хора. Но не е достатъчно само да си умен. Трябва да си и честен, и праволинеен. Защото не можеш да се довериш на някого, който постоянно променя мнението си", казва Йоздалга.
"Колкото и съветници да има Ердоган обаче, полза от тях премиерът всъщност няма", казва турският политолог Дурул Тюркмен. "Ердоган слуша съветниците си, но в крайна сметка обича да взима решенията сам. Премиерът обаче се вслушва в съветите на жена си и дъщеря си. Особено що се отнася до темите за семейството и жените, съпругата на премиера му оказва силно влияние. Тя не обича депутатките, които имат два брака. Точно затова Емине Ердоган не искаше тези жени да се кандидатират за твори мандат", споделя Тюркмен. "За някои депутатки мнението на премиерската съпруга се оказа фатално", казва политологът.
"Ердоган е самотен автократ", коментира журналистът Ченгиз Актар. "Кръгът на близкото му обкръжение се стеснява с всеки изминал ден. И в крайна сметка премиерът не се съобразява с мнението на никого, а и никой не смее да му противоречи", казва журналистът. "Когато човек има съветници, понякога се налага и да спори с тях. Но с Ердоган никой не спори. За него съветниците нямат никакво значение", допълва Акрат.
И Айдън Йоздалга казва, че Ердоган не се вслушва в своите съветници. "Той дори не обръща внимание на реакциите на обществото във връзка с парка Гези. Той и Булут непрекъснато повтарят, че размириците са комплот на "лихвеното лоби". Той никога няма да признае, че греши, защото е убеден, че винаги има право", казва Йоздалга. Според него новият главен съветник няма да промени нищо в това отношение, защото Булут споделя вижданията на Ердоган. "А и Булут никога няма да си позволи да противоречи на премиера, нали точно поради тази причина бе избран за този пост", заключава издателят.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.