Талибаните не искат мир за Пакистан без шериата

Размер на шрифта: a | a | a 16:55 05 февруари 2014
Представители на талибанските бунтовници заявиха, че няма да има мир в Пакистан, ако правителството не приеме ислямския закон шариат и американските сили не се оттеглят напълно от съседен Афганистан.
Първоначалните разговори претърпяха провал, след като правителствената делегация отказа среща поради неясноти в състава на преговарящите от страната на екстремистите.
Очаква се двете страни да направят нов опит за среща на 6 или 7 февруари.
Вашингтон и Кабул се намират в задънена улица относно т.нар. Двустранно споразумение за сигурност, тъй като афганистанският президент Хамид Карзай отказва да подпише документа. Според споразумението, американските сили могат да останат в Афганистан и след 2014 г. Поддръжниците на пакта смятат, че той е жизненоважен за стабилността на Афганистан след изтеглянето на по-голямата част от силите на НАТО.
Мулана Сами-ул-Хак, лидер на делегацията от страна на талибаните, заяви пред АФП, че в региона "няма да има мир", докато по границата има американски войски. Думите му бяха потвърдени от колегата му мулана Адбул Азиз, който също заяви, че решението за приемане на шариата не подлежи на преговори.
Очакванията са преговорите да завършат без успех. Местните мирни споразумения от миналото много често са нарушавани.
От началото на годината насилието в страната се увеличи, убити са повече от 110 души. Много хора очакват армията да започне офанзива срещу талибанските бази в племенните територии.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.