Споразумение с МВФ

Украйна обеща реформи срещу 27 милиарда долара

Размер на шрифта: a | a | a 17:42 27 март 2014
Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) съгласува с правителството на Украйна пакет от реформи, които биха позволили на преживяващата дълбока криза страна за получи от фонда 14-18 милиарда долара. Това пък ще й открие пътя към други кредитори и може да доведе общия обем на международната помощ за страната до 27 милиарда долара в продължение на 2 години, стана ясно вчера.
МВФ ще одобри стендбай споразумението през април, ако украинските власти одобрят "силен и всеобхватен пакет от основни мерки за стабилизиране на икномиката и създаване на условия за устойчив растеж", съобщиха от МВФ.
"След няколковесечни икономически и политически сътресения Украйна успя да постигне относителна стабилност, но я очакват сериозни трудности. Приетите през февруари и март мерки помогнаха за стабилизиране на финансовите пазари и осигуряване на спешните разходи на бюджета. Въпреки това засега прогнозата остава неутешителна, а икономиката отново се плъзна в рецесия", се казва в съобщението след края на киевската мисия на МВФ, която бе ръководена от българина Николай Георгиев.
Посочва се, че конкретната сума на помощта от фонда ще бъде уточнена, след като се калкулират всички двустранни и международни помощни пакети.
"Задачата на програмата от икономически реформи на властите в Украйна е възстановяване на макроикономическата стабилност и връщане към качествено държавно управление и устойчив икономически ръст при едновременна защита за най-уязвимите слоеве от населението", заявява по-нататък МВФ. Като ключови направления в реформите посочва парично-кредитната и бюджетната политика, финансовия сектор, енергетиката, държавното управление и бизнес климата.
Националната банка на Украйна в близките 12 месеца ще трябва да се справи с инфлацията с цел ценова стабилност при запазване на гъвкав валутен курс.
Украйна ще осигури приоритетните разходи на бюджета в близките месеци, а в средносрочна перспектива ще затегне фискалната политика, за да съкрати бюджетния дефицит до 2,5 процента от БВП през 2016 година.
Фондът смята, че националната валута е надценена и неестественият обменен курс е довел дефицита по текущата сметка до над 9% от БВП, а липсата на конкурентоспособност е виновна за стагнирането на експорта и на икономиката.
В началото на тази година валутните резерви на са паднали до критично ниско ниво. През 2013 г. бюджетният дефицит е възлизал на 4.5%, като отделно са натрупани значителни неразплатени разходи.
Реформата в енергетиката включва привличане на инвестиции, повишаване на вътрешните цени за природния газ за крайните потребители до неговата себестойност, като едновременно с това се предвиждат субсидии за бедните, които да смекчат преходния период. С течение на времето програмата ще се фокусира върху подобряване прозрачността в сметките на "Нафтогаз" и преструктурирането на компанията с цел намаляване на разходите и повишаване на ефективността".
Украинските власти са обещали на МВФ още да засегнат антимонополното законодателство, да опростят връщането на ДДС на износителите, да проведат реформа в държавната администрация, да водят борба с корупцията и да подобрят дейността на правораздавателните и данъчните органи.
Временният премиер на страната Арсений Яценюк заяви в четвъртък, че без съгласуваните с МВФ строги мерки икономиката може да рухне с 10% в рамките на тази година и да фалира.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.