Словенците искат нови лица в политиката

Размер на шрифта: a | a | a 18:22 14 юли 2014
Партията, ръководена от дебютант на политическата сцена, спечели предсрочните парламентарни избори в Словения, които се проведоха на 13 юли, показват официални резултати.
Партията на Миро Церар, създадена през юни от уважавания професор по право, получи 35 на сто от гласовете при преброени 95% от бюлетините, съобщиха официални източници. Това дава на партията 36 места в 90-местния парламент.
Опозиционната лявоцентристка Словенска демократична партия на бившия премиер Янез Янша, който започна да излежава двегодишната си присъда затвор за корупция миналия месец, получи 21%, но отказа да признае резултатите още преди те да бъдат официално обявени.
Това бяха третите предсрочни избори в Словения в последните три години – страна, която беше образцова държава член на ЕС, но тръгна надолу след финансовата криза през 2008 г. След обявяването на резултатите от екзит половете 50-годишният Церар призова за предпазливост.
"Тези резултати са добри. Нека да почакаме до официалните", каза той и допълни, че победата ще бъде "много голяма отговорност, която ще изисква големи усилия от нас". Церар обяви, че преговорите за коалиция ще започнат днес, но отхвърли всякаква възможност за споразумение със Словенската демократична партия. "Не виждаме никаква възможност за коалиция, защото това е партия, която работи срещу някои държавни институции", заяви той.
Словенските лидери се договориха за провеждането на предсрочни избори, след като предишната премиерка Аленка Братушек загуби подкрепата на своята лявоцентристка партия "Позитивна Словения" и подаде оставка през май. Новосформираната й партия едва успя да влезе в парламента с 4% подкрепа и 4 депутатски места.
Демократичната партия на пенсионерите в Словения остана на трето място с 10%, най-добрия резултат в историята й, и вероятно отново ще бъде в ролята на балансьор. Според мнозина словенци Церар, който участва в съставянето на първата конституция на Словения през 1990 г. и съветва парламента по правни въпроси повече от 20 години, е добре дошла алтернатива на спорещите политици и сенчести сделки.
Още преди обявяването на официалните резултати говорител на Словенската демократична партия, която спечели 21 места в парламента, оспори изборите и обяви, че партията ще възпрепятства работата на новия парламент. "Тези избори не бяха нито свободни, нито честни. Правителството, което ще бъде съставено въз основа на такива избори, няма да бъде легитимно. Човекът, който ще оглави подобно правителство, няма да бъде легитимен", заяви Звонко Чернач.
Предишната премиерка Братушек не изключи възможността да се присъедини към нова коалиция, ръководена от Церар, като заяви, че партията й е платила цената за оглавяването на правителство, което "приело тежки и непопулярни мерки".
Наблюдатели обаче предупреждават, че бившата югорепублика е изправена пред нови сътресения. "Дълбоко се съмнявам, че тези избори ще донесат повече политическа стабилност. Всъщност може да се окажем пред нови предсрочни избори още по-бързо, отколкото този път", заяви Матевз Томшич, професор от Училището по обществени науки в Нова Горица.
Една от изненадите на изборите беше представянето на Обединената левица, партия, която се обедини с няколко по-малки, главно леви формации, появили се след гражданските протести срещу правителството на Янша през 2012 г. Партията спечели изненадващите 6% от гласовете на избирателите въз основа на платформа срещу мерките за икономии.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.