Сирийска бунтовническа групировка може да съживи Ал Каида

Размер на шрифта: a | a | a 17:50 09 септември 2013
Автор: ДТ
Отслабената Ал Каида има потенциала да се съживи в Сирия, където бъркотията от гражданската война може да помогне за съживяването на един от близките филиали на групировката, сочи доклад на американски мозъчен тръст, цитиран от Ройтерс.
Според доклада е твърде рано да се прогнозира дългосрочната заплаха от Ал Каида и съюзническите й групировки, тъй като движението е в преход, който може да се окаже и краят й. Но едно изгодно за нея подреждане на обстоятелствата в нестабилния Близък изток може да съживи мрежата, се посочва в изследването, озаглавено "Джихадисткият тероризъм: оценка на заплахата". То е част от проекта "Вътрешна сигурност" на двупартийния Център за политика.
До някаква степен бъдещото на Ал Каида е обвързано със Сирия, заяви един от авторите на доклада. "Ако се огледаме по света, всъщност има много места, на които тя не се справя добре. Но несъмнено се справя много добре в Сирия", каза той. Една от най-ефективните групировки, сражаващи се срещу президента Асад, е Ан Нусра, която на практика е филиал на Ал Каида, отбелязва Ройтерс.
Докладът, който бе публикуван преди 12-ата годишнина от атентатите от 11 септември, констатира, че САЩ са изправени пред заплаха с неясни измерения, включително възможни нападения на радикализирани лица.
В Сирия Ан Нусра е започнала да осигурява социални услуги в големи мащаби, за да си спечели повече подкрепа сред хората в контролираните от нея райони.
В доклада се посочва още, че в резултат на въоръжаване на сирийските бунтовници тежко въоръжение може да попадне в ръцете на джихадистки групировки. Запасите на президента Асад от химически оръжия също са възможен проблем, ако до тях получат достъп групировки като Ан Нусра, сочи изследването. Според документа те могат да се използват в Сирия и също така да бъдат изнесени нелегално от страната и да се използват в бъдещи нападения.
Друга опасност от сирийската гражданска война е присъствието в Сирия на хиляди радикални чуждестранни бойци, включително на американци.
"Продължаващите опити и успехи на чужди екстремистки групировки да създават мрежи в САЩ крият потенциална бъдеща заплаха, тъй като на отделни лица, които изпращат средства на терористични групировки зад граница, могат евентуално да бъдат дадени нареждания да извършат нападения на местна земя, а американски граждани, сражаващи се в чужбина, може да се върнат, за да извършват терористични акции вътре в САЩ", констатира докладът.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.