Швейцария и Япония разшириха санкциите срещу Русия

Размер на шрифта: a | a | a 17:44 05 август 2014
Швейцарското правителство разшири своя списък със санкции срещу Русия във връзка с позицията на Москва спрямо Украйна и добави към него още 26 души. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на Мари Аве, прессекретар на федералния департамент на икономиката, образованието и научните изследвания.
Новият списък повтаря имената, включени на 11 и на 26 юли в "черния списък" на ЕС. Аве изтъкна, че "не става дума точно за санкции, а за мерки, които да възпрепятстват заобикалянето на международните санкции". Мерките са в сила от вечерта на 5 август.
Списъкът включва например имената на Александър Бородай - премиера на сепаратистката "Донецка народна република" в Източна Украйна, и на други местни отцепнически лидери, също и на висши чиновници от "Луганската народна република" начело с нейния премиер Марат Баширов. В списъка влизат и висши руски представители като директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, шефа на външното разузнаване Михаил Фрадков, чеченския лидер Рамзан Кадиров, представители на руския Съвет за сигурност, командири на проруските сепаратисти в Източна Украйна и др.
Ограничава се правото на посочените лица да извършват финансови операции на швейцарска територия - те няма да могат да прехвърлят в Швейцария своите активи, намиращи се в държави извън ЕС. Активите им в страни-членки на ЕС вече са замразени със санкциите на общността.
На швейцарските финансови посредници се забранява да създават нови бизнес отношения с лицата от списъка, но забраната не обхваща вече съществуващи бизнес връзки. Задължително е обаче властите в Швейцария да бъдат информирани за тях, за да вземат "по-сурови мерки" в случай на нужда. Забранява се освен това хората от списъка да влизат в Швейцария, тъй като страната членува в Шенгенската зона и спазва общоевропейските правила.
Сред юридическите лица в списъка има 9 компании и 9 държавни и обществени организации - например администрациите на сепаратистките "републики" от Източна Украйна и ред бойни структури на местните отцепници, също и фирми от Крим. Новият швейцарски "черен списък" включва общо 87 физически лица и 20 компании.
Правителството не желае Швейцария да бъде използвана, за да се заобикалят европейските санкции, съответно финансовите структури в страната да бъдат подозирани, че се възползват от ситуацията, пояснява Франс прес.
Японското правителство на премиера Шиндзо Абе одобри трети пакет от санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Публикуван е списък с 40 физически лица и две компании, които според Токио са "замесени в дестабилизацията на ситуацията в Украйна и анексията на Крим от Русия".
Сред включените в списъка по данни на японското външно министерство са бившият украински президент Виктор Янукович, временният републикански лидер на Крим Сергей Аксьонов, други кримски ръководители и зам.-командващия руския Черноморски флот Денис Березовски. В него са също имената на Александър Бородай - премиера на сепаратистката "Донецка народна република" в Източна Украйна, и на други местни отцепнически лидери, също и на функционери от "Луганската народна република" начело с нейния ръководител Валерий Болотов. Санкционирани са и кримските компании от петролногазовия сектор "Черноморнефтегаз" и "Феодосия".
Ако в японски банки бъдат открити сметки на лица и фирми от списъка, те ще бъдат замразени, посочва ИТАР-ТАСС и отбелязва, че в документа не фигурират официални лица от Русия.
За внос на кримски и севастополски стоки в Япония занапред ще се иска специално одобрение на властите в Токио, съобщи японското търговско министерство. Според ИТАР-ТАСС това означава де факто забрана да се внася продукция оттам.
Както заяви в Токио главният секретар на кабинета Йошихиде Суга, независимо от наложените санкции Япония смята да продължи диалога с Русия. Москва обаче предварително нарече новите санкции на Токио "недружелюбен и необмислен акт".
Япония приложи първия си пакет санкции срещу Русия на 18 март заради позицията на Москва по кризата в Крим. Мерките предвиждаха замразяване на консултациите за облекчаване на визовия режим и по бъдещи договори за инвестиционно, космическо и отбранително сътрудничество. На 24 юли Токио издаде забрана за визи за 23 представители на администрацията на Русия и други руски граждани, но не публикува списъка с имената.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Британска министърка подаде... САЩ инвестират 14 млрд долара в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.