Саудитски принц дарява цялото си богатство от 32 млрд. долара

Размер на шрифта: a | a | a 17:53 02 юли 2015
Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал обяви, че ще даде цялото си богатство от 32 милиарда долара за благотворителност, съобщи ББС. Шестдесетгодишният племенник на крал Салман е един от най-богатите хора в света, посочва изданието.
Алуалид споделя, че се полза от примера на фондация Гейтс, създадена от Бил и Мелинда Гейтс през 1997 г. Парите му ще бъдат ползвани за "подобряване на разбирането между културите", "подобряване на възможностите на жените" и "предоставяне на жизненоважна помощ при кризи", както и за друг благотворителни дейности, посочва той.
Бил Гейтс приветства решението на саудитския принц и го определи като "вдъхновение за всички по света, които се занимават с филантропия". Алуалид е на 34-то място в класацията на списание "Форбс" за най-богатите хора в света.
Парите ще бъдат прехвърлени в собствената му благотворителна организация "Алуалид Филантропис", към която вече е превел 3.5 милиарда долара.
Принцът, който не заема пост в управлението в Рияд, е председател на инвестиционната фирма "Кингдъм Холдинг Къмпъни", която притежава акции в различни световни компании като хотелските вериги "Четирите сезона" (The Four Seasons) и "Феърмонт" (Fairmont), в "Ситигруп" (Citigroup), "Туитър" (Twitter), "Епъл" (Apple) и други.
Принцът отдава за благотворителност личното си богатство. "Тази сума е различна от собствеността ми в "Кингдъм Холдинг", обяснява той. "Филантропията е лична отговорност, с която се заех за първи път още преди повече от три десетилетия и е неделима част от ислямската ми вяра", добави Алуалид.
Надеждата му е средствата, които ще даде за благотворителност, да помогнат за "изграждане на мостове, които да подпомагат разбирането между културите, подобряване на възможностите на жените, подкрепа за младите, предоставяне на жизненоважна помощ при кризи и създаване на по-толерантен свят".
ринцът обяви решението си по време на свещения месец Рамадан, през който мюсюлманите често дават пари за благотворителност и помагат на нуждаещите се. Той посочи, че парите ще бъдат предоставени в рамките на няколко години, а разходването им ще бъде контролирано от надзорен съвет, който лично ще оглави.


реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде... САЩ инвестират 14 млрд долара в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.