Румъния ще гласува голямо сваляне на данъците

Размер на шрифта: a | a | a 16:42 22 юни 2015
Румънският парламент ще одобри тази седмица голямо намаляване на данъците, обяви премиерът на страната Виктор Понта късно вечерта на 21 юни на фона на международни реакции, че мярката ще повиши бюджетния дефицит на страната до неустойчиво равнище следващата година. Понта описа предложения за намаляване на данъците, които ще влязат в сила поетапно от следващата година до 2019 г., включително намаляване на данък добавена стойност (ДДС) от сегашните 24 процента. Според премиера промените ще помогнат в борбата с укриването на данъци и ще стимулират икономическия растеж.
"В сряда управляващата коалиция ще гласува, за да одобри намаляване на данъците с една промяна - намаляване на ДДС на 19 процента, вместо планираните първоначално 20 на сто", обяви Понта в профила си във Фейсбук.
Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) предупредиха за фискалния ефект от намаленията, които включват още премахване на дивидентите и специалните такси в строителството, намаляване на акцизите и на ДДС.
Румъния е сключила с МВФ и ЕК предпазно споразумение на стойност четири милиарда евро, което изтича през септември.
Фискалният съвет в Румъния също постави под въпрос предложенията, които са внесени за обсъждане в парламента. Понта каза, че окончателното им гласуване трябва да стане преди края на юни.
Правителството на Виктор Понта предприе тази година няколко мерки за разхлабване на данъчната политика, сред които намаляване на ДДС на 9 процента за хранителните продукти, увеличаване на минималната работна заплата и удвояване на детските надбавки.
Правителството твърди, че може да си позволи тези мерки, защото има неочаквано високи приходи в бюджета. През първите четири месеца на годината консолидираният бюджет регистрира излишък от 0.85 процента от брутния вътрешен продукт, докато публичните инвестиции бяха около нулата.
Междувременно прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията разследват Понта по обвинения в подправяне на документи и пране на пари, докато е бил адвокат. Парламентът отказа да отнеме имунитета на премиера, който отхвърля обвиненията.
Понта обяви още, че няма да може да изпълнява правомощията си през следващите 28 дни, докато се възстановява от операция на коляното в Турция. Премиерът поиска от президента Клаус Йоханис да назначи вицепремиера Габриел Опря като временен премиер.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде... САЩ инвестират 14 млрд долара в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.