Постигнато е споразумение за бюджета на ЕС за 2014 г.

Размер на шрифта: a | a | a 16:25 12 ноември 2013
Европейските институции съобщиха, че са постигнали споразумение за бюджет 2014 след тежки среднощни преговори, съобщи Европейската комисия.
Компромисът за бюджет 2014 предвижда плащания в размер на 135,5 милиарда евро спрямо исканите от Европейския парламент 136,4 милиарда и 135 милиарда евро, предложени първоначално от държавите членки, уточни Комисията в комюнике. Така бюджет 2014 г. ще бъде намален с 9,4% спрямо този от 2013 г., отразявайки финансовите затруднения, които тегнат над съюза.
Споразумението трябва да бъде официално одобрено от министрите и евродепутатите на 19 и 20 ноември, съобщи латвийското председателство на ЕС То отваря паралелно и пътя за приемането от парламента на пленарно заседание на 19 ноември на Многогодишната финансова рамка на съюза за периода 2014-2020 г.
Споровете за бюджета между държавите членки и парламента, които в последните години се превърнаха почти в традиция, бяха разрешени въпреки противопоставянето на Великобритания, Швеция, Холандия и Дания, привърженици на по-строго управление на бюджета, съобщи запознат с преговорите източник.
Заместник министърът на финансите на Литва Алгимантас Римкунас изрази задоволство в края на преговорите и увери, че ще бъде гарантирано "финансирането на приоритетни сектори като растежа, заетостта, хуманитарната помощ" с отпускането на повече кредити за управлението на потока от сирийски бежанци.
По искане на Италия след драмата от Лампедуза преговарящите се договориха също да "увеличат средствата" за контрола на имиграцията и за Агенцията за наблюдение на европейските граници Фронтекс, уточни Римкунас.
Общо 62,4 милиона евро ще бъдат предоставени догодина за "интелигентен и обхватен растеж", предвиждащ финансиране на транспортната инфраструктура и помощи за малките и средните предприятия. Споразумението, постигнато след повече от 16-часови преговори, финализира последните промени спрямо бюджет 2013, за който държавите членки приеха да добавят 11,6 милиарда евро.
По време на преговорите е било уредено и отпускането на 400 милиона евро в помощ на жертвите през 2013 г. на наводненията в Германия, Австрия и Чехия, както и на пожарите в Румъния. Макар парламентът да искаше свежи пари, кредитите ще дойдат от неизползваните фондове в размер на 250 милиона евро през 2013 г.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.