Над 1 милион държавни служители стачкуват във Великобритания

Размер на шрифта: a | a | a 17:20 10 юли 2014
Над един милион държавни служители стачкуват във Великобритания заради орязването на заплатите им от правителството в рамките на програмата за строго ограничение на разходите, съобщиха профсъюзите.
В стачката, която е най-голямата, откакто коалиционното правителство на премиера Дейвид Камерън дойде на власт през 2010 г., участват служители в различни сектори – от учители и държавни чиновници до улични метачи и работещите в службите за поддръжка на парковете.
Планирани са серия от протести във Великобритания, включително един в центъра на Лондон, който ще завърши с митинг на площад Трафалгар. В рамките на усилията си за балансиране на публичните финанси дясноцентристкото правителство на Камерън замрази заплатите в държавния сектор през 2010 г. за две години и оттогава ограничи увеличаването на заплатите до един процент на година.
Профсъюзите твърдят, че по този начин заплатите не могат да наваксат нарастването на разходите за живот. "Поради това стачниците заслужават обществена подкрепа", заяви генералният секретар на Конгреса на профсъюзите Франсис О`Грейди. "Те казват, че обикновените трудещи се не трябва да бъдат изключвани от възстановяването и че всички ние трябва да получим справедлив дял, тъй като икономиката отново нараства", допълни той.
Британската икономика излезе от рецесия през 2009 г. след резкия спад, породен от глобалната финансова криза. Оттогава тя непрекъснато набира сили. Въпреки стачките правителството заяви, че очаква "мнозинството усърдно работещи държавни служители да се явят на работните си места в страната".
То е категорично, че стачките не са оправдани и допълни, че "ограниченията в заплащането" са били необходими в рамките на мерките за строги икономии, наложени след рецесията, последвала финансовата криза от 2008 г.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.