Меркел: Гърция не трябваше да бъде приемана в еврозоната

Размер на шрифта: a | a | a 16:03 28 август 2013
Автор: ДТ
Гърция не трябваше да бъде приемана в еврозоната. Това е грешка на бившия канцлер Герхард Шрьодер. С това остро изявление настоящата канцлерка на Федералната република Ангела Меркел се опитва да убеди своите гласоподаватели, че няма да даде бонуси на проблемните икономики в езрозоната.
До парламентарните избори в Германия остава по-малко от месец, пише британският "Телеграф".
"Гърция не трябваше да бъде пускана в еврозоната", каза фрау канцлерин пред около 1000 свои привърженици в Рендсбург. Шрьодер прие Гърция в еврозоната през 2001 г., а също отслаби действията на Пакта за стабилност. Тези неправилни решения са довели до днешните проблеми, твърди тя.
Меркел иска да види и занапред силен валутен съюз. Но сега тази цел може да бъде постигната с помощта на реформи в страни, като Гърция. За нея единната еврозона е повече, отколкото обикновен валутен съюз. Нейната цялост трябва да се запази на всяка цена.
Финансовият министър на Федералната република Волфганг Шойбле призна, че Гърция се нуждае от трети пакет с финансова помощ. Германските избиратели в момента са обезпокоени, че ще им се наложи за пореден път да плащат за спасяването на балканската страна.
В Германия също така растат страховете, че политиците ще вземат решение за ново отписване на гръцките дългове. От подобна мярка ще пострада най-вече Федералната република, която е един от най-големите кредитори на Атина. Меркел се обяви против подобен сценарий.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.