Манила разследва чиновници, отклоняват помощи

Размер на шрифта: a | a | a 16:56 22 октомври 2013
Правителството на Филипините разследва твърденията, че местните власти на опустошения от земетресение остров Бохол са отклонявали помощите, отпускани за бедстващото население.
Местни жители са подали оплаквания, заяви вътрешният министър Мар Роксас. По техните думи отпусканите от централното и провинциалните правителства помощи били трупани в складове от местните власти и не били разпределяни сред населението. Полицията на о. Бохол е получила заповед да провери обвиненията.
По време на земетресението с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер загинаха 190 души, повечето от които на о. Бохол. Гневът на земята разруши 50 000 къщи, 110 000 жители на острова бяха настанени в изградени от правителството палаткови лагери.
В центъра на скандала е гр. Марибожок, чийто кмет Леонсио Еваско поискал представителите на Червения кръст да напуснат града и да оставят градските власти да разпределят помощите. Стотици от жителите на 20-хилядния град гладували се редят на безкрайни опашки, за да получават пакети с храна. Местните медии обвиняват Еваско и други чиновници в града, че се опитват да спечелят политически дивиденти като сложат ръка върху разпределянето на помощите. Градоначалникът отхвърля обвиненията с аргумента, че по закон той не може да се кандидатира отново за поста при изборите през 2016 г.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.