Квартетът ще строи жилища за палестинците

Размер на шрифта: a | a | a 18:12 26 септември 2013
Близкоизточният квартет /ЕС, Русия, САЩ и ООН/ огласи в свой доклад план за съживяване на икономиката в палестинските територии, според който в Газа и Западния бряг на река Йордан ще бъдат построени 40 000 жилища за палестинци.
От това число в Ивицата Газа ще бъдат вдигнати между 10 000 и 16 000 жилища. Цената им ще варира между 35 000 и 50 0000 долара. "Без подобряване на икономическото положение каквито и да било преговори /между израелци и палестинци/ биха изглеждали твърде далечни като перспектива", е позицията на Квартета, представян от бившия британски премиер Тони Блеър. Палестинската икономическа инициатива /ПИИ/ е планирана да бъде осъществена в рамките на три години. Тя ще бъде фокусирана върху растежа в частния сектор. Набелязани са 8 сектора, в които ще бъдат концентрирани усилията на донорите, сред които са: жилищното строителство и строителните материали; селското стопанство; енергетиката; водните ресурси; туризмът.
Израел официално съобщи, че ще облекчи някои от ограниченията за палестинците в териториите. Например ще бъдат увеличени часовете за преминаване по Моста Аленби – ГКПП близо до град Йерихон и единственият пункт за достъп до Йордания на арабски граждани и бизнесмени. Миналата седмица Йерусалим издаде 5 000 работни разрешителни за палестинци от Западния бряг и се съгласи да позволи вноса на строителни материали в Газа.
"Налаганите от правителството на Израел ограничения продължават да бъдат най-сериозното препятствие за икономическия растеж", е заключението на доклад на Световната банка, огласен в Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също призова донорите да увеличат усилията си за подпомагане на палестинската икономика.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.