Иран по пътя на Северна Корея

Размер на шрифта: a | a | a 17:16 27 ноември 2013
Критиците на сделката за ограничаването на ядрената програма на Иран смятат, че се повтарят грешките от преговорите със Северна Корея, но анализатори твърдят, че е малко вероятно Техеран да последва примера на Пхенян с нарушените обещания за ядрена бомба.
Съгласно споразумението от Женева, Иран прие да замрази ядрените си мощности за шест месеца в замяна на ограничени компенсации.
Републиканските противници на сделката в американския Конгрес предупреждават, че Техеран върви по добре познатите стъпки на Пхенян като си печели време и финансови средства с празни обещания, довели до първия ядрен опит на Северна Корея през 2006г.
Има две прилики между Иран и Северна Корея в отношенията с Ирак по времето на "Оста на злото" президента Джордж Буш младши.
Макар и в различна степен, това са автократични, дипломатически изолирани, обременени със санкции народи с обща история на дългогодишната вражда със САЩ и желанието им за ядрена програма.
В случая със Северна Корея, редица споразумения за помощ срещу спиране на ядрената програма се разпаднаха в последните 20 години. Пхенян открито разполага оръжия на всички фронтове и проведе трети ядрен опит през февруари тази година.
Много анализатори смятат, че предположенията, че Иран със сигурност ще тръгне по този път премахват ключови, социални, структурни и геополитически различия.
Съществената разлика за Стефан Хагард, експерт по Северна Корея в Калифорнийския университет, е "видимият обрат" в управлението на Иран- изборите през юни, на които Рохани бе избран за президент.
Умерената репутация на Рохани и желанието му за движение от конфронтация към ангажираност, оправда риска от преговори с Техеран.
"Нищо пообно не се забелязва в Северна Корея" добавя той.
От идването на младия Ким Чен-Ун на власт през декември 2011г. Северна Корея се заяви като ядрена страна в конституцията си и гласува, че никога няма да се съгласи да унищожи ядрените си оръжия.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.