Япония e за пръв път на пазара на оръжия

Размер на шрифта: a | a | a 17:19 06 юли 2014
Япония се готви да даде зелена светлина на първия си износ на оръжия с продажбата на датчици на САЩ. "Мицубиши Хеви Индъстриз" има амбицията да изнася усъвършенствани датчици, които ще бъдат използвани от САЩ в ракетната отбранителна система PAC-2, която ще бъде продавана на Катар, пише вестник "Никей", без да посочва източник.
В началото на април Япония вдигна забраната за продажба на оръжие в чужбина, която си самоналожи през 1967 г. Така страната ще може да се присъедини към съвместни програми за разработване на оръжия и така да даде тласък на отбранителната си индустрия.
Остава забраната за износ на оръжия, които може да са заплаха за световния мир и сигурност. Правителството ще вземе мерки срещу всеки риск от реекспорт към трети страни, подчертава японският печат.
Освен че отпуши оръжейния износ, японското правителство взе на 1 юли историческото решение да разреши на японските въоръжени сили да участват в операции в чужбина, за да оказват помощ на съюзниците - за пръв път след влизането в сила на пацифистката конституция през 1947 г.
Това е исторически завой за страната след края на Втората световна война. Конкретно японски войници ще могат да оказват помощ на съюзническа страна, ако бъде нападната, дори и ако самата Япония не е пряко атакувана.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.