Димитрис Христофиас

Христофиас е главен виновник за кризата в Кипър

Размер на шрифта: a | a | a 17:21 03 октомври 2013
Бившият кипърски президент Димитрис Христофиас е главният отговорен за финансовата криза в островната държава. Това се казва в доклад на специална комисия разследваща причините за икономическата криза.
Христофиас, в качеството си на президент от 2008 до 2013 г., носи политическата отговорност за днешното икономическо състояние на страната, защото е бил начело на изпълнителната власт и е вземал решение по въпросите на финансовата политика. През този период е регистриран значителен ръст на държавните разходи и се е усилил бюджетния дисбаланс. В доклада се подчертава, че Христофиас е проявил равнодушие към последиците от влиянието на финансовата политика върху бюджета на страната. Той е останал глух и за съветите и призивите на експертите за последиците от неговите решения.
Сред останалите, които носят политическа отговорност затова, че Кипър се оказа на ръба на финансовия колапс, комисията посочва управляващата през този период Прогресивна партия на трудовия народ на Кипър /АКЕЛ/. Тя напълно е подкрепяла политиката на правителството. Още две партии, които са влизали в правителствената коалиция съответно 3,5 и 2 години, Демократическата и Движението на социалдемократите също са виновни. Конкретно се споменават и имената на бившия финансов министър Харилаос Ставракис и на бившите управители на Централната банка Христодулос Христодуло и Атанасиос Орфанидис, както и на сегашния й ръководител Паникос Димитриадис.
реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.