"Хюриет": Турция е заплашена от идентифициране с Ал Кайда

Размер на шрифта: a | a | a 18:11 21 януари 2014
Турция се изправя пред най-лошия възможен сценарий: да бъде идентифицирана с Ал-Кайда, пише в свой анализ турският вестник "Хюриет".
В последно време Турция е обвинявана, че помага на Ал-Кайда и свързаните с нея групи в Сирия. На 1 януари прокурор нареди камион за Сирия да бъде спрян и проверен в граничната провинция Хатай по обвинения, че превозва оръжия за сирийските бунтовници. Миналия вторник полицията извърши обиск в офиса на местна неправителствена организация в град Килис на границата със Сирия по обвинения, че сътрудничи на Ал-Кайда. Обвиненията срещу правителството след тези инциденти стигнаха връхна точка както от вътрешните, така и от чуждите медии.
На следващия ден полицията проведе едновременни операции в 6 провинции като част от операции срещу Ал-Кайда, вероятно с цел прекратяване на обвиненията. Наскоро Министерството на външните работи обяви, че Турция е депортирала повече от 1000 европейски джихадисти, свързани с радикални ислямистки групировки в Сирия миналата година. Официални лица от високите етажи на властта отричат подобни твърдения.
Преди управляващите не споменаваха "Ал-Кайда" публично в официалните си изявления, но след последните обвинения, терористичната мрежа вече свободно се споменава от високопоставени лица, включително президента Абдула Гюл и министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган. Днес често дебело се подчертава продължаващата борба на Анкара срещу терористичната организация.
Турското правителство застана на страната на опозицията в Сирия от самото начало на войната.
Въпреки че радикалните ислямисти спечелиха надмощие в страната, Анкара не промени позицията си спрямо новостите на тази сцена. Турция игнорира действията на Ал-Кайда като не положи достатъчно усилия да предотврати употребата на турската територия като логистична база на джихадистите, за да затвърди позицията си срещу Башар Асад.
Трябва да се направи разлика между "липсата на борба срещу групировката" и "подкрепяне на групировката".
Турското правителство няма общи идеологически тези с Ал-Кайда. Правителството подкрепя Мюсюлмански братя в региона, организация, която символизира съвременния ислям, а Ал-Кайда е подкрепяна от монархиите в Залива. Между Турция и Залива от дълго време има пропаст, която се задълбочи, след като Заливът подкрепи военната намеса срещу Мюсюлмански братя в Египет. Турският флирт с Иран допълнително отдалечи Анкара от сунитския блок, оглавен от заливните страни.
Правителството на Турция е изправено пред опасна дилема. Явната критика към Ал-Кайда и към високите етажи на държавата често е по-опасна отколкото да те идентифицират с групировката. Позиция в челните редици на противниците на Ал-Кайда ще превърне Турция в мишена. Няма нужда да споменаваме, че Ал-Кайда е на турската граница, когато има сблъсъци с други сирийски бунтовници. Важно е да се отбележи, че преди 10 години Ал-Кайда нападна британското консулство, клон на британска банка и две синагоги в Истанбул. Следователно опасна игра е да се оказва натиск на правителството да изостри изказванията си срещу групировката.
Известният турски поет Муратан Мунган е казал: "Или си вътре в кръга, или си извън него". Понякога в политиката трябва да държиш тялото си вътре в кръга, а главата си извън него. Жизненоважно е този факт да бъде осъзнат от всички. БГНЕС

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.