Гюл подкрепя компромис за съдебната реформа

Размер на шрифта: a | a | a 16:38 15 януари 2014
Турският президент Абдула Гюл заяви, че подкрепя "компромис" между правителството и опозицията по много противоречивия законопроект за съдебната реформа, осъден като опит за потушаване на корупционния скандал, който опетни режима.
"Компромис между управляващата партия и опозицията би улеснил създаването на благоприятна атмосфера в страната и ще покаже на всички както вътре в страната, така и вън, че нашите проблеми се разрешават в демократична рамка", заяви Гюл пред журналисти.
"Важното е не само да сложим край на настоящата блокада, но и да улесним благоприятна атмосфера в страната", допълни той. След предупрежденията на Брюксел и Вашингтон държавният глава изтъкна и необходимостта защитаваната от правителството съдебна реформа да съответства на европейските норми.
"Разделението на властите преобладава в Турция..., ако има проблем, той трябва да бъде обсъден и разрешен. Мисля, че би било добре той да бъде разрешен чрез поправки в Конституцията. И бих искал конституционната реформа да отговаря на критериите на ЕС", подчерта Гюл. Опозицията критикува от няколко дни желанието на премиера Реджеп Тайип Ердоган за реформиране на Върховния съвет на съдиите и прокурорите, което трябва да засили политическия контрол върху магистратите. Те смятат, че това противоречи на Конституцията.
Гюл се срещна с лидерите на опозицията, след това с премиера в опит за намиране на изход от полемиката.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.