ЕС призова за незабавно прекратяване на насилието в Украйна

Размер на шрифта: a | a | a 18:28 22 януари 2014
Европейският съюз призова за "незабавно прекратяване" на насилието в Украйна, при което двама души бяха застреляни в сблъсъците между полицията и протестиращи в подкрепа на ЕС.
"Категорично осъждам ескалацията на насилието в Киев през нощта, което доведе до жертви. Съобщенията за смъртта на няколко души предизвикват изключителна тревога. Употребата на сила и прибягването до насилие не е отговор на политическата криза. Всички актове на насилие трябва да бъдат незабавно прекратени и разследвани бързо. На виновните ще трябва да бъде потърсена сметка", се казва в изявление на комисаря по външната политика на ЕС Катрин Ащън.
Двама активисти бяха простреляни, когато украинската полиция разкъса барикадите на протестиращите. Това са първите жертви от началото на протестите след отказа на президента Янукович да подпише договор за асоцииране с ЕС.
Ащън призова правителството и опозицията да започнат "истински диалог на най-високо ниво" и изрази загрижеността си относно съобщенията за нападения над журналисти и изчезнали хора.
"Решението трябва да отговаря на стремежите на украинския народ", каза тя.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също осъди последните събития в Украйна като каза, че "насилието никога не може да бъде отговор на политическа криза".
Външният министър на Литва заяви, че ще възможните действия от страна на ЕС ще бъдат обсъдени. След проведените разговори между външните министри на ЕС не бе постигнат консенсус относно санкциите.
Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова за прекратяване на насилието в Украйна и предупреди властите, че изпълнителната власт на ЕС ще предприеме "възможни действия". Той изрази "шока" си от смъртта на двамата протестиращи и "осъди" употребата на насилие. "Ще продължим да следим от близо събитията и ще обсъдим възможните действия от страна на ЕС и последиците за нашите взаимоотношения с тази държава", каза той.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.