ЕС може да замрази инвестиционни програми в Русия заради Украйна

Размер на шрифта: a | a | a 18:51 16 юли 2014
Новите санкции срещу Русия и проруските сепаратисти в Украйна "изглеждат много вероятни", съобщава дипломатически източник преди започналата вчера среща на върха на Европейския съюз (ЕС).
Според източника страните членки на ЕС са подготвили пакет от нови мерки, сред които замразяване на програмите в Русия на Европейската инвестиционна банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие. Обсъжда се и разширяването на списъка на лицата, на които ще бъде забранено да влизат на територията на ЕС и чиито авоари в ЕС ще бъдат блокирани.
Досегашните европейски санкции срещу Русия се изразяват в забрана за издаване на визи и замразяване на авоари за около 60 руски и украински лица, свързани с ескалацията на конфликта в Украйна. ЕС обаче не наложи икономически санкции, които счита за трета фаза на процеса.
"Не се намираме нито на втори, нито на трети етап, това е нещо различно", коментира източникът, подчертавайки, че обсъжданият европейски пакет от санкции "не е резултат от натиск на САЩ".
Друг дипломатически източник посочи, че някои от лицата, с които ЕС обмисля да разшири забранителния си списък, вече фигурират в списъка на американските власти.
Вашингтон настоява Брюксел да наложи ограничения за продажбата на оръжия за Русия и финансови санкции.
САЩ може да затегнат едностранно своите санкции срещу Русия, ако ЕС не подкрепи на срещата си на върха разширяването на натиска върху Москва, каза висш американски представител пред Франс прес. Според източника мерките чакат само подписа на президента Барак Обама, за да бъдат приведени в действие.
Белият дом отказа да коментира медийната информация за среща на негови представители с посланиците на европейските страни в САЩ. Твърди се, че на закритата среща е бил оказан натиск на американските съюзници за приемане на нови европейски санкции срещу Русия заради ситуацията с Украйна и че европейците са били предупредени, че в противен случай Вашингтон ще прибегне до едностранни санкции.
Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест отказа да коментира достоверността на тази информация, но посочи, че САЩ работят в много тясна координация със своите съюзници.
Москва се отнася философски към заплахите за въвеждане на нови санкции срещу Русия, а съответната позиция на президента на САЩ Барак Обама предизвиква само съжаление, каза снощи пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.