ЕС дава 11 млрд. евро на Украйна, но поставя условия

Размер на шрифта: a | a | a 16:34 05 март 2014
Европейската комисия обеща да предостави помощ на Украйна в размер на 11 милиарда евро за периода до 2017 г. при условие на подписване на споразумение за асоцииране и свободна търговия и изпълнение на всички изисквания за стабилизиране на Международния валутен фонд.
Това съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Брюксел, който представи подготвен пакет от европейската помощ за Украйна. От цялата сума само 610 милиона евро ще бъдат доставени незабавно. Останалите ще се нуждаят от одобрение на извънредната среща на върха на държавните глави и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел.
В дългата си реч в защита на Украйна Барозу не спомена за възможността страната да се присъедини към ЕС. Председателят на Европейската комисия специално подчерта, че "всички европейски държави и организации трябва да положат максимални усилия, за да намерят пари, с които да се помогне на Украйна".
"Днес за първи път от много години сме изправени пред реалната заплаха за мира и стабилността в Европа , така че всички европейски играчи трябва да направят всичко възможно, за да се гарантира стабилност в Украйна", обясни Барозу.
Той посочи, че средствата ще включват помощ от международни финансови институции, включително Европейската банка за възстановяване и развитие.
Пакетът ще включва 1,6 милиарда евро заем, от които 610 милиона евро са от бюджета на ЕС и могат да бъдат разпределени в близко бъдеще. Председателят на Европейската комисия подчерта, че Украйна трябва да създаде пълноправно правителство, което представлява интересите на всички жители.
Барозу също призова за спешно намаляване на напрежението в Крим и мирен диалог в присъствието на международни наблюдатели. "Сключване и изпълнение на споразумението с МВФ в Киев ще бъде ключов момент за изпълнението на европейските програми за помощ", допълни той.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.