Два милиона мюсюлмани поемат към Мека

Размер на шрифта: a | a | a 16:07 13 октомври 2013
Приблизително два милиона мюсюлмански поклонници започнаха да се събират на 13 октомври в Мина, близо до свещената Мека, за началото на годишния хадж.
В долината на Мина вярващите се молят и почиват преди да се съберат днес на планината Арафат, също недалеч от Мека, за ден на молитви и традиционни обреди - един от важните етапи на поклонението.
Електрически влак, който бе пуснат неотдавна, ще транспортира според властите близо 400 000 поклонници за най-голямото годишно духовно събитие за мюсюлманския свят.
Саудитска Арабия е мобилизирала повече от 100 000 войници и полицаи, за да гарантира сигурността на поклонниците и вече предупреди срещу всеки опит за използването на хаджа за политически цели. Забранени са и политически прояви от всякакъв род.
Саудитското кралство е осигурило и необходимия лекарски състав, както и значителни сили за гражданска защита за поклонниците – 1,4 милиона, от които от чужбина.
Броят на поклонниците от чужбина тази година е по-малък в сравнение с миналата, когато достигна 1,75 милиона.
Рияд наложи съкращение от 20% на идващите от чужбина и от 50% от Саудитска Арабия, като обясни решението с разпространяващата се епидемия от коронавирус MERS и предприетите строителни работи за разширяване на местата за поклонничество.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.