Бразилските власти търсят диалог с крайните групировки

Размер на шрифта: a | a | a 17:35 30 октомври 2013
Бразилското правителство иска да започне диалог с анархистичните групировки "Черен блок", които поведоха и разпространяват насилствени действия по време на демонстрациите, заяви вчера главният секретар на бразилското президентство Жилберто Карвальо.
Терминът "Черен блок" възниква по време на протестите на движението против ядреното оръжие от началото на 80-те години на миналия век. С него се означават склонните към насилие демонстранти. Тези хора нямат твърда идеологическа концепция, самоопределят се като автономни групи, противопоставящи се на държавата от анархистични позиции. Наричат се така заради маскировката, която обаче не е задължително да бъде в черен цвят.
Проявите на групите от "Черния блок" в Бразилия избухнаха отново през последните дни в Сао Пауло.
Правителството е "много загрижено" заради насилието съпътстващо продължаващите демонстрации в страната след голямо социално недоволство през юни, най-вече в Рио де Жанейро и Сао Пауло, осем месеца преди финалите на Световното първенство по футбол през 2014 година.
Насилието принципно се приписва на "Черния Блок". То се дължи основно на групите от млади анархисти, облечени в черно и носещи маски, които се изправят срещу полицията и се отдават на вандализъм срещу символите на капитализма – например като ресторантите Макдоналдс или частните банки .
Полицейски началник бе пребит по време на демонстрация в Сао Пауло. Инцидентът бе окачествен като "недемократични актове на варварство" от президент Дилма Русеф. "Държавата не може да толерира насилието", каза нейният говорител Карвальо.
"Черният блок" в Бразилия отхвърля всякакви контакти с пресата. На страниците си във Фейсбук те описват своите насилствени действия като обикновен отговор на насилствените действия на държавата, и особено на полицията и на капиталистическата икономика. Вероятно ще организират подобни прояви по време на Мондиала в Бразилия догодина.
Черните блокове се появяват в Западна Германия през 1980 г. , в рамките на движението "Autonomen". Те се отличават от крайната левица заради желанието си за независимост от институциите (правителства, партии, съюзи).
В Бразилия те накараха да се заговори за тях по време на социалното напрежение, което разтърси страната през юни и бе насочено срещу нарастващите разходи за транспорт, прекомерните разходи за организиране на световно първенство по футбол и корупцията. Но след това социалното движение започна да се радикализира, най-вече в Рио де Жанейро и Сао Пауло, в действия срещу местната полиция, известна със своята бруталност по време на демонстрациите. БГНЕС

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.