Бразилският външен министър подаде оставка заради напрежение с Боливия

Размер на шрифта: a | a | a 17:07 27 август 2013
Автор: ДТ
Министърът на външните работи на Бразилия Антониу Патриота подаде оставка след среща с президента Дилма Русеф.
Новият министър на външните работи ще бъде Луис Алберту Фигуейреду, който досега бе посланик в САЩ.
Патриота, който напуска поста си на фона на напрежението в отношенията с Боливия, ще оглави представителството на страната в ООН, посочи говорителка на президентството.
На 24 август от бразилското посолство в боливийската столица Ла Пас тайно бе изведен боливийският опозиционен сенатор Роджер Пинто Молина, който се укриваше в мисията над една година.
В операцията по прехвърлянето на сенатора, поискал убежище от Бразилия, са участвали бразилският шарже д'афер и двама морски пехотинци от охраната на посолството.
Заедно с Пинто Молина в два автомобила с дипломатически номера те изминали над 1500 км през боливийска територия, а след пресичането на бразилската граница използвали частен самолет, за да стигнат до столицата на страната град Бразилия.
На 26 август Патриота заяви, че не е знаел за операцията.
Засега Боливия не е отправяла протести във връзка с тайното транспортиране на Пинто Молина.
"Бягството на сенатора не е нанесло и няма да нанесе в бъдеще вреда на двустранните отношения с Бразилия, които остават сърдечни", каза боливийският министър на комуникациите Аманда Давила Торес.
Пинто Молина твърди, че в родината му са започнали да го преследват, тъй като се опитал да разпространи информация за корупция и връзки с наркомафията сред боливийските правителствени кръгове.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.