Барозу: Всички балкански страни трябва да влязат в ЕС

Размер на шрифта: a | a | a 16:36 23 октомври 2013
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се обяви за приемането в бъдеще на всички балкански страни в Европейския съюз. Освен това, Брюксел трябва да "държи вратите си отворени за влизането на Турция" в общността, каза той в интервю, публикувано в "Билд".
В дългосрочна перспектива ще приемем балканските страни, ако те изпълняват условията и отговарят на критериите на ЕС", заяви Барозу. Председателят на ЕК посочи, че само до неотдавна по-голямата част от тези страни са водили война помежду си. "Присъединяването им към ЕС им дава перспектива и се явява важно средство за установяването на мира в региона", подчерта той.
"Разширяването на ЕС не е самоцел. По-добре е да приемем балканските страни в ЕС, отколкото да им позволим да се потопят в нестабилност", добави Барозу.
През 2007 г. България и Румъния влязоха в ЕС. Според някои експерти, тяхното присъединение само е добавило в дневния ред на ЕС редица проблеми, включително свързани с масовата незаконна имиграция. На 1 юли тази година в ЕС влезе и Хърватия. Приемът на балканските държави се усложнява преди всичко от техните сложни отношения със съседите. Така например, Македония и Гърция имат дългогодишен спор за името, препъникамък в сътрудничеството между ЕС и Сърбия остава Косово.
Спирайки се на плановете за влизане на Турция в ЕС, Барозу отбеляза, че това е "голяма и от икономическа, и от геополитическа точка важна страна". Но членството и е възможно само в случай, че "Турция изпълни всички условия". "В крайна сметка присъединяването й трябва да бъде одобрено от всички държави-членки, което ще отнеме допълнително време", констатира председателят на ЕК.
От 2005 г. Турция има статут на страна кандидат. Очаква се преговорите с нея да се възобновят на 5 ноември след тригодишно затишие. Преговорният процес е разделен на 35 глави, които обхващат всички сфери на обществения, политическия и икономически живот на Турция. Открити бяха преговори само по 13 от разделите.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.