Барозу призова Русия и Украйна да положат усилия

Размер на шрифта: a | a | a 17:57 16 юни 2014
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова Русия и Украйна да "положат усилия" за постигане на споразумение и за възобновяване на газовите доставки между двете страни.
"Бих искал още веднъж да призова двете страни да положат усилия и да поемат ангажимент", заяви Барозу на икономически форум в Сантандер, Северна Испания, малко след съобщението за прекъсването от Москва на газовите доставки за Украйна.
Той подчерта, че "предложението за споразумение, което е на масата, е добро" и допълни, че то би позволило на Русия да получи неплатените сметки от съседната й страна, а на Украйна – да си осигури справедлива цена в бъдеще.
"Комисията изпълнява ролята на посредник в този проблем", заяви Барозу и уточни, че еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер поддържа контакт с двете държави и с енергийния гигант Газпром. "Много бихме искали Русия да може да приеме това предложение за споразумение", изтъкна председателят на ЕК.
Русия въведе система на авансово плащане на газовите доставки за Украйна след провала на преговорите помежду им. Това може да се отрази на Европа и да задълбочи още повече най-тежкия конфликт на континента от края на Студената война.
Русия "сведе до нула" доставките на газ към Украйна, като остави само транзитните доставки за европейските страни, съобщи по-рано украинският енергиен министър Юрий Продан. Той увери, че страната му няма да пречи на транзита към Европа. Около 15% от потребявания от Европа газ преминава транзитно през украинска територия.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.