"Ал Кайда" пое отговорност за атентатите в Ирак

Размер на шрифта: a | a | a 15:40 31 юли 2013
Терористичната мрежа "Ал Кайда" пое отговорност за серията бомбени атентати в Ирак, при които жертвите само през този месец са над 900 души.
Както беше съобщено в арабските медии, в декларация на екстремистката сунитска групировка "Ислямска държава Ирак и Левант", се казва, че "целите на атаките са внимателно подбрани, те са предимно шиитски обекти."
Само на 29 и 30 юли в резултат на атаки с коли бомби и на самоубийствени атентати в Багдад и в други градове на страната бяха убити близо сто иракчани. Като цяло, от началото на годината "Ал Кайда" и други екстремистки групировки убиха повече от 4000 иракчани.
Министерството на вътрешните работи на Ирак излезе по този повод с изявление, в което се посочва, че "сме изправени пред открита война, в която кръвожадни екстремистки религиозни групи се стремят да потопят страната в хаос". Министерството поиска от гражданите сътрудничество в борбата с радикалите, като обеща награда за това, а за укриване на екстремисти - наказание.
Преди това групировката "Ислямска държава Ирак и Левант", която в началото на годината се появи като клон на "Ал-Кайда" в Ирак и Сирия, се похвали с успешни атаки срещу затворите Абу Граиб и Таджи. В резултат се стигна до убийството на десетки служители на правоприлагащите органи, а на свобода се оказаха хиляди закоравели престъпници, включително терористи.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.