Активисти на Грийнпийс щурмуват френска АЕЦ

Размер на шрифта: a | a | a 18:18 15 юли 2013
На зазоряване на 15 юли над 30 активисти на Грийнпийс успяха да проникнат на територията на АЕЦ Трикастен, намираща се на около 200 км. северно от Марсилия. Те опънаха огромни транспаранти с надписи "Трикастен: ядрен инцидент" и "Франсоа Оланд: президент на катастрофата?".
Според говорителката на френското подразделение на Грийнпийс Изабел Филип с акцията си природозащитниците искали да привлекат вниманието на обществеността към сериозните пропуски в производствената сигурност на ядрената енергетика. Трикастен, по тяхното мнение, била една от най-рисковите ядрени централи във Франция и една от петте, които трябва да бъдат закрити бързо. Около четири часа след проникването, френските сили за сигурност успели да арестуват активистите, сред които имало французи, италианци, румънци и испанци. Около десетина останаха по-дълго на територията на централата - локализирани, но не и задържани. Арестуването е отнело малко повече време, тъй като някои от природозащитниците се били оковали с вериги за стълбове на територията на Трикастен.
Според говорител на френското МВР става дума за акция, целяща да привлече вниманието на медиите. Представителите на Грийнпийс не са успели да проникнат в "чувствителните райони" на централата, така че с действията си не са застрашили сигурността на централата, допълва Пиер-Анри Брандет.
Френската икономика разчита сериозно на ядрената енергетика, доколкото действащите 58 АЕЦ-а осигуряват около 75% от електричеството на страната. АЕЦ Трикастен влиза в експлоатация през 1980 г.

реклама
реклама
реклама
Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде... САЩ инвестират 14 млрд долара в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.