Афганистан освободи 65 талибани, САЩ и НАТО недоволни

Размер на шрифта: a | a | a 19:16 13 февруари 2014
Афганистанските власти освободиха от затвора Баграм тази сутрин 65 заподозрени талибански бойци въпреки острите протести на Съединените щати, според които освободените затворници са заплаха за сигурността на Афганистан. Президентът Хамид Карзай издаде заповед за освобождаването им преди няколко седмици. Това породи напрежение в отношенията между Афганистан и САЩ.
САЩ нарекоха "достойно за дълбоко съжаление" освобождаването. "Афганистанското правителство ще трябва да понесе последиците от това решение. Приканваме правителството да вземе всички възможни мерки, за да се увери, че освободените няма да извършат нови насилствени или терористични действия", цитира агенцията изявление на американското посолство в Кабул.
По-рано тази седмица афганистанските власти посочиха, че са проучили отново досиетата на тези хора с оглед оплакванията на САЩ.
"Настояхме за задълбочено проучване на досиетата им, но доказателствата срещу тях изобщо не бяха проучени сериозно" от афганистанските власти, заяви мисията на САЩ в Кабул. Според Щатите става дума за опасни лица, директно замесени в кръвопролитни атаки срещу войници от НАТО и афганистански военнослужещи.
Освобождаването на тези 65 затворници е "крачка назад за правовата държава в Афганистан и източник на правомерно безпокойство", за афганистанските и международните сили за сигурност, борещи се с талибанската съпротива, заяви тази седмица американското командване в страната.
Контролът върху по-голямата част от затвора в Баграм, наричан "Ориенталското Гуантанамо", бе прехвърлен от САЩ на афганистанските власти през март 2013 г. в присъствието на президента Карзай.
Дълбоко съм загрижен от решението на властите в Афганистан да освободят 65 задържани по обвинение в участие в убийството и раняването на местни цивилни и военни, както и на сили на ИСАФ. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.
По неговите думи това решение, изглежда основано на политически сметки и без оглед на необходимостта от съдебно решение, представлява голямо отстъпление от върховенството на закона в страната. Според Расмусен това действие поставя значителни тревоги в областта на сигурността.
Афганистанското правителство е длъжно да поддържа върховенството на закона и да обезпечи сигурност в страната, се посочва в изявлението. Расмусен призовава афганистанските власти да положат всички усилия освободените да не създават нови заплахи за местните хора, както и за международните сили, посветили работата си на създаването на сигурност в Афганистан.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.