23,7 милиона бедни турци подкрепят Ердоган

Размер на шрифта: a | a | a 15:05 24 юни 2014
Автор: БГНЕС
По данни от доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ за разминаването в доходите и бедността, Турция продължава да е сред страните, в които разликите в доходите са много големи.
Според турския статистически институт /TÜİK/ и неговото изследване на доходите и условията на живот 20% от населението на югоизточната ни съседка прибират 46,6 на сто от доходите, а 20-те на сто, които са най-долу в социалната стълбица, имат дял едва от 5,9 %. С други думи пропастта между върха и дъното е 8 пъти.
Отговорът на въпроса "Колко милиона души живеят в бедност в Турция?" винаги варира. Според излязъл в края на март доклад, базиран на данни на TÜİK, става дума за 20% от турското население – това са 15 млн. души. Професорът по социология Сема Ердер от години се занимава с проучване на въпроси като миграция от селските към градските райони, бедност и др. и е на мнение, различаващо се от по-горното проучване. Тя дала на Бенмайор статия, която ученият Йозкан Чаглар написал в сп. "Кизимчик" със заглавие "Резултати от местните избори и бедността в Турция". С нея той хвърля светлина върху броя на живеещите в бедност хора и правителствените програми за социална помощ.
Като се вгледаме в данните от проучването на Министерството на семейството и социалната политика през 2013 г. социални помощи на стойност около 12 млрд. турски лири са били разпространени. Въпросът е как е станало това и кой е получил тези помощи.
Чаглар обръща в статията си специално внимание на следния факт – управляващата партия е определила, че през 2012 г. помощите за населението ще бъдат в размер на 8,5 млрд. лири. Когато идва 2013 г. тези разходи се увеличават с около 50% и достигат 12 млрд. Според системата за данни за социалната помощ, която работи от октомври 2011 г., 23 668 942 души са обхванати в това подпомагане.
Системата обединява данните от 6,3 млн. домакинства, в които живеят 23 млн. души, заедно с информацията за помощи и плащания от други институции. Въз основа на тези данни, твърди Чаглар, излиза, че в Турция живеят не 15 млн. бедни, а 23 668 942. Според анализа на този автор число от 23 млн. може да обясни откъде управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ получи 43% подкрепа от гласоподавателите на местните избори. Защото тези хора, които получават "социални помощи" в Турция, са притеснени, че ако ПСР бъде свалена от власт помощите за тях могат да бъдат съкратени./БГНЕС

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.