Даяна Димитрова: Мечтата ми е да спечеля медал от Олимпийски игри

Размер на шрифта: a | a | a 14:17 28 април 2017
Автор: Стоян Стоянов
- Даяна, дебютира на световно първенство по вдигане на тежести в нова категория. Доволна ли си от постигнатото 8-о място на планетата при състезателките до 17 години?
- Да наистина е така, имайки предвид, че станах шампионка на Европа в същата възрастова група, но кат. до 44 кг. Определено не съм удовлетворена от 8-ото място и най-вече от резултата. В Тайланд участвах в кат. до 48 кг, където постигнах двубой от 152 кг /66+86/, като според треньорът ми в СКВТ „Добрич” Божидар Божилов всичко е наред около постижението, но за себе си мога да кажа, че възможностите ми са далеч по-големи и имам още резерви.
- Какво не ти достигна за по-предно класиране?
- Може би на всички българи влияние оказа липсата на достатъчно време за аклиматизация. Аз пристигнах в Банкок в понеделник, а самото състезание беше два дни по-късно - в сряда. Тежестите, които опитах да вдигна, но не успях, бяха напълно по силите ми и преодолими, но може би съществуваше малко притеснение предвид факта, че дебютирах на такъв световен форум. За капак не ми признаха опита на 90 кг в движението „изтласкване, което също даде своето отражение.
- Това, че финишира най-напред от всички европейки в категорията, ласкае ли те?
- Естествено, че ми дава увереност и самочувствие за стартовете в бъдеще. Но конкурентките от Европа ги познавам добре и трудно могат да ме изненадат, но в световен мащаб не беше съвсем така. Занапред ще трябва да работя далеч по-сериозно в тази посока.
- Какви са впечатленията ти от Банкок и Тайланд?
- Имахме само един ден да разгледаме Банкок, като с треньора ми опитахме да видим каквото може за това кратко време. Посетихме и видяхме доста красиви места и сгради, както и не толкова. Този сериозен контраст силно ни изненада. Иначе храната им не ми допадна, а също въздухът бе тежък за дишане, което е свързано отчасти с климата.
- Какви състезания ти предстоят до края на 2017 г.?
- През май предстои републиканско първенство в Смолян. А през юли съм поканена за участие в Гала-вечер на вдигането на тежестите в Париж. За Франция трябваше да пътува и световният шампион Христо Христов от Варна, но доколкото разбрах, той ще пропусне надпреварата. През септември има две европейски първенства – до 17 и до 20 години. Те ще се състоят съответно в Косово и Албания, където се целя твърдо в медалите. Хубавото на този етап е, че резултатите ми скочиха, като не е изключено да премина в кат. до 53 кг.
- Кой ти помогна за участието на световното в Тайланд?
- В клуба е изготвен списък с фирми и граждани, които ни помогнаха  финансово и на които искам специално да благодаря. Страхувам се да не изпусна някой, но все пак това са: Анани Тошев - бивш състезател на СКВТ „Добрич” и европейски рекордьор, Ради Радев - председател на ТПК „Урожай”, фирма „Манев и син”, братя Лазарови - земеделски производители, Ташко и Иван Ташеви - земеделски производители, Ташо Ташев, който е сред учредителите на СКВТ „Добрич”, Атанас Атанасов - „Атанасов груп”, общинските съветници от Община Добрич - Георги Друмев и Десислава Димитрова, нотариус Юлиян Димитров и съпругата му Даниела Димитрова, Стефан Янакиев - земеделски производител, семействата на Мартин и Милена Стефанови, Димо и Мария Терзиеви, Александър и Калина Александрови, Добрин и Пламена Добреви.
- Какво мечтае да постигне в спорта Даяна Димитрова?
- Задачите са степенувани, като най-близката цел е отново да се кача на европейския връх във вдигането на тежести, а след това да се преборя за място в призовата тройка на световен шампионат. Иначе голямата ми мечта е да спечеля медал от Олимпийски игри, без значение дали това ще стане през 2020 или 2024 година.

реклама
реклама
реклама
Двама футболисти са извън... „Добруджа 07” стартира от... Ударно начало за юношите... Областно дерби предстои в... В Балчик готвят изненади за... Белгийците от „Дон Боско”... Божинов ще играе в Първа лига... Борецът Александър Димитров... Само „Интер” изненада... Юношите до 15 години откраднаха... “Локо” /Сф/ гостува за... С второ място започна сезона... Балчиклии паднаха от... Български бриджори газят в Мамая До отличия достигнаха добрички... Започват битките в зона „Изток” Кметът на община Каварна... Успешен финален спринт за... Училищният звънец удари първо... „Спартак” /Вн/ се препъна в... Слаб мач и равенство на... Треньорите след мача Държавни шампиони триумфираха... Балчиклии отбелязаха два пъти... Турнир по мини футбол... Николай Петров се присъедини... Чернокожев получи картотека и... „Калиакра” се класира за... БФС поздрави Светослав Тодоров „Локо” /Сф/ и „Ботев” /Вр/...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.