Шахмат

Вицешампиони станаха талантите от Добрич до 12 години

Размер на шрифта: a | a | a 13:47 15 ноември 2016
Държавните отборни първенства по шахмат на Република България, разделени в 4 групи по пол до 12 и до 16 години, се проведоха в най-големия хотел ’’Самоков’’ на планинския курорт Боровец. В сравнение с предходните години,  когато тази спортната проява бе в КК Златни пясъци през лятната ваканция, броят на участвалите отбори в проявата се намали  драстично. Съвсем нормално това поражда безпокойство и тревога. Случилото се е  последица от решението на членовете на УС на БФШ, взето по предложение на комисията на ДЮШ несъобразено с интересите на децата, младежите и шахматните клубове. Резултатът е очевиден - разруши се една добра традиция, твърде полезна за развитието на детско - юношеския шахмат у нас. В борбата за медалите в 12-те държавни първенства по класически шахмат, блиц и рапид участваха представители на водещите шахматни центрове и градове в страната. Турнирите се играха по кръговата система ’’всеки срещу всеки’’, като за първи път се ръководиха изцяло от независим компетентен съдийски състав. На този фон сребърните медали в трите първенства за момчета до 12 години  убедително завоюва шахматния отбор от нашият град. В състава по реда на дъските играха: Момчил Петков, ученик от 5-и клас на ОУ ’’Хр. Ботев’’, Никола Лазаров, ученик от 6-и клас на СУ ’’П. Р. Славейков’’, Преслав Петров, ученик от 4-и клас на ХГ ’’Св. Св. Кирил и Методий’’ и Емил Параскевов, ученик от 5-и клас на ПМГ ’’Ив. Вазов’’. Добричките момчета се изявиха като дисциплиниран, сплотен и бояк колектив, който безкомпромисно, с голямо желание и амбиция игра за победа във всяка партия. Това в крайна сметка се оказа решаващо за големия успех в мирните битки по черно-белите квадрати при наличие на много силна конкуренция. Индивидуалните резултати на добричките състезатели по дъски са следнитe: I дъска Момчил Петков - 12,5 т. /от 16 партии/; II дъска Никола Лазаров - 9 т. /от 16 партии/; III дъска Преслав Петров - 13  т. /от 16 партии/; IV дъска Емил Параскевов - 7,5 т. /от 16 партии/.
Най-значимата стандартна дисциплина - класически шахмат, се проведе по контрола за игра 60 минути, плюс 30 секунди на ход на всеки състезател до завършване на партията. В директният двубой отбора на момчетата до 12 години от Добрич единствен постигна равенство с шампионите - сборния отбор на Бургас. Дори можеше да победи, така както преодоля другия сборен детски тим - бронзовите медалисти от Плевен.
Гордея се с успеха на нашия местен детски шахматен отбор, защото е съставен  изцяло от деца, които живеят, учат и играят шахмат в родния си  град. Показателен е следния факт, че повечето други състави-медалисти, както в тази, така и в другите групи представляват механичен сбор от изявени в шахмата деца от различни градове. Шахматният клуб изказва благодарност на кмета на град Добрич Йордан Йорданов, на директора на общинския младежки център ’’Захари  Стоянов’’ Мими Иванова и на родителите на децата, за оказаната подкрепа, с която стана възможно участието в националната спортна проява. На вниманието на всички родители обявявам, че в общински младежки център ’’З. Стоянов’’ са предоставени великолепни условия  за игра на шахмат и развитие на по-високо ниво на интелектуалния потенциал и безплатно осмисляне свободното време на децата и младежите .
м. с. Тодор Toдоров, ръководител на ШК в Младежки център ’’Захари Стоянов’’

реклама
реклама
реклама
Двама футболисти са извън... „Добруджа 07” стартира от... Ударно начало за юношите... Областно дерби предстои в... В Балчик готвят изненади за... Белгийците от „Дон Боско”... Божинов ще играе в Първа лига... Борецът Александър Димитров... Само „Интер” изненада... Юношите до 15 години откраднаха... “Локо” /Сф/ гостува за... С второ място започна сезона... Балчиклии паднаха от... Български бриджори газят в Мамая До отличия достигнаха добрички... Започват битките в зона „Изток” Кметът на община Каварна... Успешен финален спринт за... Училищният звънец удари първо... „Спартак” /Вн/ се препъна в... Слаб мач и равенство на... Треньорите след мача Държавни шампиони триумфираха... Балчиклии отбелязаха два пъти... Турнир по мини футбол... Николай Петров се присъедини... Чернокожев получи картотека и... „Калиакра” се класира за... БФС поздрави Светослав Тодоров „Локо” /Сф/ и „Ботев” /Вр/...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.