Училищата да се съобразят с нуждите на бизнеса

настояха участници в дискусия за бъдещето на професионалното образование

Размер на шрифта: a | a | a 19:27 07 януари 2014
Представители на бизнеса, директори на професионални училища, експерти от просветния инспекторат и екипът на областния управител на Силистра обсъдиха на работна среща вчера бъдещето на професионалното образование в Силистренско на фона на демографската криза в страната и в региона.  
Преструктурирането на професионалното образование е наложително, училищата трябва да се съобразят с кадрите, от които има нужда бизнеса и да произвеждат именно такива специалисти. Необходимо е да се засили и ролята на професионалното ориентиране, заяви областният управител на Силистра Насуф Насуф.  Съществува инерция, погрешна е стратегията за професионално образование в сегашната драматична ситуация. Баланс има между паралелките в 4 от професионалните гимназии в Силистренско. Родителите на деца, живеещи извън областния център трудно се съгласяват децата им да учат в Силистра заради икономически и социално-психологически причини, отбеляза директорът на Регионалния просветен инспекторат д-р Габриела Миткова.
3100 фирми /92% от предприятията в Силистренско/ имат до 9 работни места. Едва в 4 предприятия има по над 250 наети работници и служители. За 42,4% от фирмите се казва, че са в сферата на търговията и ремонта на автомобили, но те осигуряват под 18% от работната ръка. В сферата на селското стопанство са 12,9% от икономическите субекти, какъвто е делът и на заетите. 8,6% от фирмите са в преработвателната промишленост. Почти всеки десети работи в здравеопазването или в образованието. По предварителни данни към края на третото тримесечие на 2013 г. средната работна заплата в Силистренско е 569 лв. и е с 200 лева по-ниска от средната за страната. Най-високи са доходите в държавното управление, селското стопанство, здравеопазването и строителството, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Според данни на Бюрото по труда в Силистра през миналата година са обявени 1 725 работни места на първичния трудов пазар. Най-голямо търсене е имало на продавач консултанти, водачи на селскостопански машини, работници в строителството, шивачи, сервитьори и др. По-малък е бил интересът към  ел. монтьори, сладкари, работници в горското стопанство и в дървообработващата промишленост.
Бизнесът трябва да конкретизира дейностите си. Належащ е и диалогът между образованието и работодателите. Това бяха двата основни акцента в дискусията.
Проблемът не е нов, той се задълбочава от години и изисква сериозен анализ. Преди време третокурсниците имаха по три дни практика в реални производствени условия в базовите предприятия. Това сега не се случва. Няма превес на професионалната подготовка, тя е поставена наравно с общообразователните дисциплини. В професионалните школа не достигат ученици и борбата за оцеляване е трудна, заяви Елена Георгиева – директор на ПГ по промишлени технологии „Евлоги Георгиев“. Имаме добра производствена база, която не използване, дори сме без назначени хора в част от дейностите, примерно за дървообработващата работилница, добави Елена Георгиева.
На ръба на оцеляването – със 61 ученика е и Професионалната гимназия “Пеньо Пенев”, посочи директорът Георги Аврамов. За пръв път от пет години имаме паралелка за подготовка на строители и на строител монтажник. Нужда от такива кадри има, но учениците са малко. От две години нямаме прием за строителни техници. За непривлекателни се определят професии като кофражист, зидаро мазач, арматурист, бояджия и др. Трябва да знаем от какви професии ще има нужда занапред, за да има правилен и регулиран план прием в региона, убеден е Георги Аврамов.
В професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров има две паралелки - компютърна техника и технологии, и автотранспортна техника. В 50-годишната история на училището сме имали обучение по 6 професионални направления и по повече от 16 професии, припомни директорът Петранка Георгиева. Разполагаме с огромна материална база, вкл. машини с цифрово-програмно управление, за опазването на която имаме затруднения. Поставяме като проблем дублирането  на паралелки в различни гимназии  например в сферата на различните подразделения на информационните технологии, каза П. Георгиева.
В подкрепа на извода за нужда от синхрон между работодателите, училищата и желанието на децата се обяви Димо Мирчев – председател на Камарата строителите в Силистра.
В Силистра има повече от 320 заведения и не съм съгласен, че има само 280 работни места в тях – вероятно са три пъти повече, но в сферата на сивата икономика, защото такива са обстоятелствата. Има и текучество. За съжаление, не успяхме да въведем препоръките като форма за наемане на работа, посочи Велико Димитров от БАСТО.
Проблема с приема в професионалните гимназии е от национален мащаб. Основният проблем е, че се движим по две успоредни писти: училищата се опитват да съществуват, бизнесът има нужда от кадри, но това не кореспондира с желанието на учениците, които мечтаят за добра професия и високо заплащане, заяви Манол Тодоров, председател на Силистренската търговско-промишлена палата.
Училищата работят по стари планове. Оперативните програми са инструмент, който трябва да бъде ползван. Необходимо е  конструктивно преобразуване, смята Станка Лазарова – изпълнителен директор на Търговско-промишлената палата в Силистра.
От липса на кадри се оплака и Никола Митиков – изпълнителен директор на ЗММ „Стомана“. Нашата машиностроителна фирма, една от най-големите в Югоизточна Европа, взема хора от улицата, за да ги обучава. Липсва положително послание към обществото по отношение на машиностроенето. Недостигат и преподаватели – това е резултат от деформациите в образованието, убеден е Никола Митиков. Според него в професионалните училища трябва да се въведат високи технологии. Световна практика е регионалната икономика да определя профила на професионалните училища, а учениците да остават в родния си край след завършване на образованието си.
Нова работна среща ще бъде проведена до края на първото тримесечие на годината. Със заключенията от срещите и направените предложения ще бъдат запознати ресорните министерства, съобщават от пресцентъра на Областната администрация в Силистра. ДТ

реклама
реклама
реклама
Изложбата за Кършовски гостува... Над 1,5 км. въздушни проводници... Изложбата “Песента на... Дете върна мобилен телефон и... Силистра е пред грипна епидемия Обучават доброволци за... Над 2 км бракониерски мрежи... Гроб на знатна римлянка... Гроб на знатна римлянка... Изграждат пречиствателна... Спад на престъпността и ръст на... 35-годишен силистренец спаси... Детските площадки в Силистра... Награждават победителите в... Иззеха бракониерски мрежи край... Годишнината от гибелта на... Двойно спаднала битовата... Ски писта направиха насред... Проект за деца в риск стартира... Студът взе четвърта жертва Приключи проектът за новия... Деца рисуваха зимната олимпиада Светлин Иванов извади кръста... Статутът на силистренския... Изграждат пречиствателна... ДФ “Земеделие” подпомогна 136... Преглед на добруджанския... Откриха обновената детска... В конференция за дунавските... Хванаха мъж с 25 кг. риба без...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.