Стартира предизборната кампания

Размер на шрифта: a | a | a 22:53 04 септември 2014
Автор: Пламен Николов
Предизборната кампания за предстоящия предсрочен парламентарен вот се открива официално днес. В продължение на един месец политиците ще трябва да убеждават българските граждани какъв е правилният път за излизане от тежката ситуация, в която е изпаднала страната.  Очакванията на социалозите са за пъстър следващ парламент, в който според прогнозите имат шанс да попаднат 6, дори 7 формации. Очакванията са за ожесточена предизборна кампания. Тя всъщност дефакто вече започна и вчера в Добрич станахме свидетели на първото прехвърчане на искри между политически играчи, изразяващи се в лични нападки и неподплатени с никакви факти обвинения. Определено ще има партии, които ще заложат на антикампания, но опитът от изминалите години показва, че това обикновено е бумеранг, който се връща срещу този, който го е хвърлил.
На 5 октомври ще трябва да изпратим най-достойните в 43-ото Народно събрание. Дали действително на парламентарните банки ще попаднат достойни хора зависи от избирателите, от мотивацията на партийните ядра и от съвестта на партийните централи, които редят листите.  Мажоритарен елемент в тези избори няма, а преференциалното гласуване едва ли ще сработи, за разлика от евроизборите. Досегашните управляващи така и не промениха изборните правила, каквото е желанието на българските граждани. 
Изключително е вероятно купените гласове и етническият вот за пореден път да определят бъдещето на страната. Затова е важно да се стигне до висока активност на избирателите. След като политиците не посмяха да въведат задължителното гласуване единствено активното участие в изборите, въпреки омерзението, е единственият начин за неутрализиране на купения, контролирания и етническия вот.
Рано е все още да гадаем какво ще се случи след 5 октомври. Политолозите прогнозират и тежка следизборна ситуация. Твърде е вероятно да не може бързо да се сформира ново правителство и политическата криза да се задълбочи. А това едва ли ще е полезно за страната.
 Омерзеният от политиката заради несвършващият „преход”, аферите и разграбването на България наш народ иска алтернатива на досегашното  политическо статукво.   И поне засега не е убеден, че предстоящите избори ще дадат така нужната промяна на страната. Остава въпросът дали в предстоящата кампания политиците ще съумеят да убедят избирателите, че са носители на желаната промяна...  Или отново ще трябва да се задоволяваме с позната максима, че демокрацията не е перфектното устройство на обществото, но по-добро засега не е измислено.

реклама
реклама
реклама
Факелно шествие под наслов... Красимир Кирилов е новият... Йордан Йорданов: Добруджанци,... Една партия е извършила три... Двама новоизбрани депутати се... БСП: Изпълнихме задачата си –... БСП е първа политическа сила в... Санирането не само да продължи,... В основата на всяка политика... ДПС използва деца в... Обединените патриоти ще... Не поредна реформа, а... Стотици жители на... Ние можем и повече няма да... Десислава Танева: В Добруджа... ПП ГЕРБ: Трябва преформатиране... ГЕРБ е за реални, ясни и... Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов... Бързото довършване на АМ... Патриотите влизат обединени в... ГЕРБ предлага реални решения... Шестима кандидати за народни... Подготовката за... Патриоти от Добрич присъстваха... Приеха декларация против... Декларация на местния... Ивайло Калфин: Необходимо е да... Две подвижни избирателни... Цецка Цачева ще спре... Кметът на Добрич посрещна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.