Хиляди избиратели в Добричко се възползваха от правото си да гласуват с предпочитания

Кой ще заеме второто депутатско място, спечелено от ГЕРБ - Стилиян Митев или Живко Мартинов

Румен Иванов

Преференциите не изместиха проф. Светла Бъчварова от първото място в листата на БСП

Рушен Риза от ДПС пак е депутат от Добричко, независимо, че не е добруджанец.

Валентин Николов

Проф. Иван Станков /АБВ/ е вероятен народен представител от Добричкия изборен район

За последното вакантно място има още три възможни варианта, кому ще се падне мандата ще стане ясно до дни.

Гласуването с предпочитания промени подреждането в листата на ГЕРБ в Добричко

Говори се, че деветият в подреждането Стилиян Митев ще се откаже от спечеленото с преференции депутатско място

Размер на шрифта: a | a | a 21:23 06 октомври 2014
Автор: Пламен Николов
Деветият в листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ в Осми Добрички многомандатен избирателен район Стилиян Митев най-вероятно ще бъде обявен за избран като депутат  вместо втория Живко Мартинов. Това стана ясно след оповестяването на данните от протокола на Районната избирателна комисия. Листата на ГЕРБ е пренаредена заради гласуване с предпочитания/преференции. След окончателното обработване на секционните протоколи е станало ясно, че Стилиян Митев е изстрелян на избираемо място благодарение на технологията 9/9. Избиратели са гласували за листата на ГЕРБ и са повторили отбелязването в кръгчето за преференциален вот. Така Стилиян Митев получава 1791 преференциални гласа, което е повече от 7 % от подадените за листата на ГЕРБ бюлетини в региона. Деветият в подреждането изпреварва втория, след като е събрал повече преференции от него. Живко Мартинов, който е общински председател на ГЕРБ в Добрич е получил 1089 преференции. Стилиян Митев по време на управлението на ГЕРБ беше началник на областната служба „Земеделие”, сега се занимава с частен бизнес. До вчера вечерта от ГЕРБ никой официално не коментира получилата се ситуация. Запознати обаче твърдят, че Стилиян Митев ще бъде поканен да се откаже доброволно. Водачът на листата на ГЕРБ Румен Иванов заяви пред „Добруджанска трибуна”, че ще се въздържи от каквито и да е изявления преди да станат ясни окончателните резултати. ГЕРБ печели изборите в Добричка област с 29,14 % от гласовете. За партията на Бойко Борисов са гласували 23 391 избиратели.
Очаквано или не,
втора политическа сила в региона е ДПС.
Това се дължи на дисциплинирания електорат на движението, обстоятелството, че изборите съвпаднаха с мюсюлманския празник Курбан байрам и ниската избирателна активност, която дава тежест на традиционно мобилизирания етнически вот. Възползвайки се от всички тези предпоставки ДПС получи изборен резултат от 19,75 процента, или 15 855 гласа. Само в около 900 бюлетини, подадени за движението са отбелязани предпочитания.
Третото място остава за БСП.
Социалистическата партия продължава отстъплението от позициите си в Добричка област. Върху БСП рефлектират негативите на няколко провалени управления, появата на политическата сцена на АБВ, а конкретно в Добрич вероятно роля е изиграло и несъгласието с поредния случай със спускане на водач на листата от партийната централа. Вторият сред кандидатите за депутати на БСП – Даниел Петков е получил 1831 преференциални гласа. Без преференция за социалистите са гласували  8110 души, което затвърждава проф. Светла Бъчварова на първото й място.  „Ясно не се справихме добре в предизборната кампания. В листата липсваше дух на екипност. Някои от кандидатите за депутати бяха заети повече да организират преференции за себе  си, явно  смятайки, че не са правилните места. Това определено се отрази” – категорична е Бъчварова. БСП остана трета политическа в региона с 15,23 процента, подкрепена от 12 224 избиратели.
Патриотичният фронт реализира резултат над очаквания
и стана четвърта политическа сила с региона. За патриотичното обединение гласуваха 6 834 избиратели, или 8,51 % от всички подадени действителни гласове. Този изборен резултат със сигурност се дължи на обединението на двете основни националистически формации – ВМРО и НФСБ, което бе разчетено като добър знак от патриотично настроените избиратели. Обединението бе подкрепено и от редица по-малки патриотични организации. Допълнителна предпоставка за добрия резултат на фронта е и подкрепата от бивши избиратели на Атака, разочаровани от действията и поведението на популистката партия.
Петото място е за „България без цензура”. Хората на Николай Бареков успяха да вземат точно 7 процента от гласовете в Добричка област, или 5621 избиратели.
Реформаторите в Добрич – с много по нисък резултат от националния
Резултатите на Реформаторския блок в Добрич са с около три процента по-ниски от тези в национален мащаб. За листата на реформаторите гласуваха 5,6 на сто от избирателите в Добричко, или 4498 души. Това вероятно се дължи на обстоятелството, че за водач на листата бе определен Билгин Якубов от хората на Касим Дал и Корман Исмаилов, които след отцепването си от ДПС направиха нова етническа формация, наречена Народна партия „Свобода и достойнство”.  Вторият в листата – Йордан Йорданов от Движение „България на гражданите” направи собствена кампания за гласуване с преференции и в крайна сметка получи 959 гласа с предпочитания.
Атака получава 4,68 % или 3 756 гласа. Още при първото си участие на парламентарни избори в Добричка област АБВ реализира резултат от 4,23 процента. За формацията на президента в периода 2002 -2012 г. Георги Първанов са гласували 3399 избиратели в Добричка област.
Всички останали участници в изборите получават под 1 процент от доверието на гласоподавателите в Добричка област. Ето как си разпределят те остатъка от гласовете: Движение 21 – 0,97 % /779 гласа/, Глас народен – 0,86 % /690 гласа/, Република БГ - 448 гласа, или 0,558 %, Зелените – 354  избиратели  /0,441 %/, НДСВ -   0,399 % /320 гласоподаватели/, Българска социалдемокрация – 0,371 % /298/, Нова България – 0,370 % /296/, Левицата и зелената партия – 0,273 /219/, Общество за Нова България  - 0,168 % /195/, Обединена България – 0,275 /221 гласа/, Десните – 0,209 % /168/, Партия на зелените – 0,207 % /155/,  Социалдемократическа партия – 0,174 /140/, Нова алтернатива – 0,173 /138/, Нова сила – 0,160 % /128/, Български национален съюз – НД    - 0,157 % /126/, На последното място в подреждането в Добрич е Новото време – с 85 гласа.
На предсрочните парламентарни избори в Добричка област правото си на глас упражниха 84 870 избиратели. Откритите в изборните урни недействителни бюлетини са 4 592. Броят на подадените действителни гласове, които ще определят новите добрички депутати в 43-то Народно събрание е 80 278.
Новите добрички депутати
все още не са ясни с абсолютна сигурност. Сигурното на този етап преди да бъдат обявени окончателните резултати е, че място в парламента от Осми Добрички многомандатен избирателен район ще получат Румен Иванов /ГЕРБ/, Рушен Риза /ДПС/, проф. Светла Бъчварова /БСП/. С голяма доза сигурност може да се твърди, че ГЕРБ ще има и втори мандат в Добричко и той ще е за Стилиян Митев, избран благодарение на предпочитанията, а ако реши да се откаже от отредената му от избирателите депутатска банка, тя ще бъде заета от Живко Мартинов. Петият мандат най-вероятно ще е за областния координатор на НФСБ Валентин Николов от Патриотичния фронт. Има вероятност мандат от Добрич да получи и проф. Иван Станков /АБВ/. Шестото депутатско място „виси”, като претенденти за него са още Виктор Лучиянов /България без цензура/, Билгиян Якубов /Реформаторски блок/ и вторият в листата на ДПС инж. Мустафа Ахмедов.   

реклама
реклама
реклама
Факелно шествие под наслов... Красимир Кирилов е новият... Йордан Йорданов: Добруджанци,... Една партия е извършила три... Двама новоизбрани депутати се... БСП: Изпълнихме задачата си –... БСП е първа политическа сила в... Санирането не само да продължи,... В основата на всяка политика... ДПС използва деца в... Обединените патриоти ще... Не поредна реформа, а... Стотици жители на... Ние можем и повече няма да... Десислава Танева: В Добруджа... ПП ГЕРБ: Трябва преформатиране... ГЕРБ е за реални, ясни и... Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов... Бързото довършване на АМ... Патриотите влизат обединени в... ГЕРБ предлага реални решения... Шестима кандидати за народни... Подготовката за... Патриоти от Добрич присъстваха... Приеха декларация против... Декларация на местния... Ивайло Калфин: Необходимо е да... Две подвижни избирателни... Цецка Цачева ще спре... Кметът на Добрич посрещна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.