Факелно шествие под наслов “Добруджа – житница или пустош” организира ВМРО

За 19-ата поредна година с патриотичния марш в Добрич войводите припомнят несправедливия Ньойски диктат и почитат падналите за обединението на Отечеството

Размер на шрифта: a | a | a 13:44 23 ноември 2017
Автор: ДТ
За 18 поредна година ВМРО – Добрич организира факелно шествие по повод годишнината от унизителния за България Ньойски диктат. На 25 ноември в центъра на Добрич членове и симпатизанти на родолюбивата организация ще излязат с факли, за да покажат, че несправедливостта не е забравена. Същевременно родолюбците ще сведат глави пред саможертвата на героите, загинали във войните за  обединението на земите населени с българи под общата държавна стряха.
На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой е подписан мирен “договор”, с който страните победителки в Първата световна война извършват жестока несправедливост спрямо Отечеството ни. От България са откъснати изконни земи, повечето от които и до ден днешен не са в пределите на Родината. В чужди ръце остават Западните български покрайнини, Беломорието , Македония. Люлката на българската държава на Балканите – Добруджа е върната под румънска окупация. Около 2 милиона наши сънародници попадат под чужда власт и са преследвани заради българското си съмосъзнание. България е принудена да плаща огромни репарации и в следващите години е съсипана икономически.  И днес национално отговорните сили, младите родолюбиви българи от ВМРО заявяват ясно и категорично, че няма да забравят и простят извършената несправезливост – откъсването на жива плът от България, че разделянето на майки от деца, бащи от синове, братя от сестри.
По традиция всяка година факелното шествие на ВМРО протича под определен наслов, с който патриотите заявяват свои позиции, свързани със съвременното развитие и бъдещето на Родината ни.
Тази година насловът е “Добруджа – житница или пустош”. От години насам ВМРО води постоянна и последователна политика, насочена към опазване чистота на плодородната добруджанска земя и съхраняване на основния поминък на добруджанци – земеделието. През 2011 г. родолюбивата организация бе в основата на протестите против добива на шистов газ, довели до налагането на мораториум върху използването на опасния метод на хидравлично разбиване при добива на природни богатства в България. Няма да позволим да се правят експерименти със съмнителни икономически ползи, които могат да се окажат заплаха за чистотата на земята и водата на Добруджа.
Факелното шествие ще тръгне в 17:30 ч. на 24 ноември от градинката пред храм “Свети Георги”. С факли в ръце участниците ще преминат по бул. “25-ти септември” и ул. “Независимост”, като ще поднесат цветя пред барелефа на полк. Борис Дрангов и кръста на загиналите в Добричката епопея. По този начин родолюбците ще почетат подвига на падналите за освобождението на Добруджа. Шествието ще завърши пред паметника на генерал Иван Колев.
От ВМРО призовават  всички родолюбиви добруджанци да се включат във факелното шествие. Нека заедно покажем, че несправедливостта не е забравена, както не са забравени и героите, положили живота си пред олтара на Отечеството. Да защитим земята и водата на Добруджа, призовават от структурите на родолюбивата организация в Добричка област.

реклама
реклама
реклама
Красимир Кирилов е новият... Йордан Йорданов: Добруджанци,... Една партия е извършила три... Двама новоизбрани депутати се... БСП: Изпълнихме задачата си –... БСП е първа политическа сила в... Санирането не само да продължи,... В основата на всяка политика... ДПС използва деца в... Обединените патриоти ще... Не поредна реформа, а... Стотици жители на... Ние можем и повече няма да... Десислава Танева: В Добруджа... ПП ГЕРБ: Трябва преформатиране... ГЕРБ е за реални, ясни и... Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов... Бързото довършване на АМ... Патриотите влизат обединени в... ГЕРБ предлага реални решения... Шестима кандидати за народни... Подготовката за... Патриоти от Добрич присъстваха... Приеха декларация против... Декларация на местния... Ивайло Калфин: Необходимо е да... Две подвижни избирателни... Цецка Цачева ще спре... Кметът на Добрич посрещна... Корнелия Нинова: Правим...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.