Една партия е извършила три четвърти от нарушенията по време на изборите

Размер на шрифта: a | a | a 11:38 29 март 2017
Автор: ДТ
Три четвърти от всички нарушения, установени в Добричка област по време на предизборната кампания и проведените на 26 март предсрочни парламентарни избори са извършени от една и съща политическа сила, съобщи на брифинг вчера окръжният прокурор Пламен Николов. Той обаче не назова която точно е партията, но уточни, че е действала в районите с голям процент смесено население. Прокурорите от петте съдебни района в областта са работили по 33 преписки за нарушения. Всички са приключени с отказ за образуване на производство, но данните по тях са изпратени на отговорните органи за предприемане на административни действия, съобщи на брифинг вчера окръжният прокурор Пламен Николов. В някои от случаите е установено нарушение на Изборния кодекс, като е била водена предизборна кампания на чужд език . Информацията е подадена в РИК. Установени са още нарушения на  правилата за събранията и митингите, като не са изпратени писмени уведомления до общините Добрич, Добричка и Тервел. Кметовете са сезирани и следва да наложат глоби.
Продължава работата по четирите образувани досъдебни производства за купуване на гласове.
Едното досъдебно производство е образувано за откритите няколко дни преди вота 970 хранителни пакета с общо тегло 10 тона. Намерени са в склад за пестициди за растителна защита, като за това е  издаден акт на БАБХ. Храната е преместена в друг склад, като наблюдаващият прокурор ще реши какво да се прави с нея. В пакетите има продукти с голяма трайност – олио, боб, леща, брашно. Срокът им на годност изтича през 2018 г. Върху хранителните пакети няма политическо лого, но получателят по документи е кандидат за народен представител от листа на същата политическа сила, която е основният нарушител на изборните правила в региона. Пратката е била доставена от сдружение с нестопанска цел, регистрирано в Пловдивска област. В момента прокуратурата  проследява пътя на парите, с които е платена пратката. При доказване на данните, ще бъдат повдигнати обвинения на извършителите, подчерта Пламен Николов.
Второто досъдебно производство е образувано за нов метод за купуване на гласове. Установено е, че през бензиностанция на територията на община Балчик са раздавани по 50 литра гориво на избиратели, за да гласуват за същата политическа сила, обвинена в другите нарушения. В престъпната схема е участвала и касиерката на бензиностанцията. Продавачът на гласа си казвал „парола“ с името на кандидат-депутат и срещу това получавал гориво, което не заплащал. Воден е и списък на продалите гласа си срещу гориво. В момента се правят 7 ревизии и проверки на две физически лица и свързани с тях 5 търговски дружества.
Останалите две производства, образувани за изборите в Добричка област са срещу двама кметове на села, също в община Балчик. Селата са с преобладаващо циганско население. Те се ангажирали да  купуват гласове срещу процент за тях. В единия случай дори се оказало, че кметът е обещал на партия да осигури повече гласове, отколкото са реалните гласоподаватели в селището. Много трудно доказваме тези престъпления, защото всички такива разговори стават на четири очи, тайно, не може да се провери, не може да се знае предварително, защото и двете страни в сделката нямат интерес прокурорите да узнаят, коментира Пламен Николов.
Окръжният прокурор разкри още, че са регистрирани случаи на умишлено отклоняване на вниманието на органите на реда. Така е постъпила политическата сила с най-много нарушения, от която в изборния ден, докато вървяла търговията на гласове срещу гориво в Балчишко, била подадена жалба до всички институции, че на другия край на региона – в Тервел, има купуване на гласове и незаконна агитация в полза на друга партия.  
Окръжният прокурор коментира още, че някои партии, включително и непредставени досега в Народното събрание и неполучаващи държавна субсидия, са похарчили много пари в кампанията, и е интересно дали могат да докажат произхода им. ДТ

реклама
реклама
реклама
Факелно шествие под наслов... Красимир Кирилов е новият... Йордан Йорданов: Добруджанци,... Двама новоизбрани депутати се... БСП: Изпълнихме задачата си –... БСП е първа политическа сила в... Санирането не само да продължи,... В основата на всяка политика... ДПС използва деца в... Обединените патриоти ще... Не поредна реформа, а... Стотици жители на... Ние можем и повече няма да... Десислава Танева: В Добруджа... ПП ГЕРБ: Трябва преформатиране... ГЕРБ е за реални, ясни и... Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов... Бързото довършване на АМ... Патриотите влизат обединени в... ГЕРБ предлага реални решения... Шестима кандидати за народни... Подготовката за... Патриоти от Добрич присъстваха... Приеха декларация против... Декларация на местния... Ивайло Калфин: Необходимо е да... Две подвижни избирателни... Цецка Цачева ще спре... Кметът на Добрич посрещна... Корнелия Нинова: Правим...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.