Десислава Танева: В Добруджа земеделието е гръбнакът на икономиката

Размер на шрифта: a | a | a 17:29 12 март 2017
Автор: ДТ
„В райони като Добруджа земеделието е гръбнакът на икономиката и това винаги е било разбирането на двете правителства на ГЕРБ, тя осигурява хранителната сигурност на България”, заяви в Добрич на кръгла маса по земеделие бившият министър на земеделието Десислава  Танева.
По думите й особеното за добруджанския регион е, че брутната добавена стойност (БДС) нараства с 3% средногодишно и представлява 17% от БДС на цялата икономика за областта. За сравнение, за България този показател е 5.3%.
Тя подчерта, че всички показатели в отрасъл "Земеделие" през последните години бележат растеж както за страната, така и за областта на Добрич.  
По думите й за областта се наблюдава нарастване на площите със зеленчуци и трайни насаждения, съответно с два пъти и 6%. По-интензивно е нарастването на ръста на животновъдството.
Десислава Танева представи приоритетите на ГЕРБ за високотехнологично модерно и ефективно земеделие.
„Довършване на реформата в поземленото законодателство е най-важната задача и тя ще бъде реализирана, ако ГЕРБ получи мандат. За мен това е най-стратегическата задача за който и да е управляващ от тук нататък и бих била щастлива за видя политически консенсус в тази посока”.
По думите й ако ГЕРБ продължи да има мандат, ще се прилагат всички досегашни мерки за подкрепа на земеделските стопани с национални средства.
По думите й се предвиждат и нови схеми за държавна подкрепа.
„Нов акцент в Общата селскостопанска политика е въвеждане на мерки за управление в риск в земеделската дейност – природни, рискови и епизоотични“, каза Десислава Танева.
Тя добави, че ако това бъде постигнато, ще доведе до бързи компенсации и пазарна устойчивост на земеделския производител.
„Не съм симпатизант на ГЕРБ, но Ви поздравявам за всичко, което направихте за земеделието като председател на комисията по земеделие и като министър”, заяви Иван Балабанов, земеделец от Генерал Тошево.
Той постави пред г-жа Тенева проблемът с това, че 70% от произведеното в Добруджа зърно се изнася и апелира правителството да създаде благоприятни условия за инвеститори в региона, които да развият-хранително вкусовата промишленост.
Дискусията продължи повече от три часа, като пред Десислава Танева бяха поставени множество конкретни въпроси и проблеми пред земеделските производители.
На срещата присъстваха кандидатите за депутати от ПП ГЕРБ за област Добрич вицеадмирал Пламен Манушев, водач на листата, Живко Мартинов, Даниела Димитрова, Красимир Николов, Симеон Симеонов.
Г-жа Танева откри и 14-то националното изложение „Пчеломания”.
„Девет процента от всички пчелни кошери и регистрирани медопроизводители в страната да в област Добрич”, заяви при откриването Десислава Танева и ги призова да развиват този отрасъл и в бъдеще.

реклама
реклама
реклама
Факелно шествие под наслов... Красимир Кирилов е новият... Йордан Йорданов: Добруджанци,... Една партия е извършила три... Двама новоизбрани депутати се... БСП: Изпълнихме задачата си –... БСП е първа политическа сила в... Санирането не само да продължи,... В основата на всяка политика... ДПС използва деца в... Обединените патриоти ще... Не поредна реформа, а... Стотици жители на... Ние можем и повече няма да... ПП ГЕРБ: Трябва преформатиране... ГЕРБ е за реални, ясни и... Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов... Бързото довършване на АМ... Патриотите влизат обединени в... ГЕРБ предлага реални решения... Шестима кандидати за народни... Подготовката за... Патриоти от Добрич присъстваха... Приеха декларация против... Декларация на местния... Ивайло Калфин: Необходимо е да... Две подвижни избирателни... Цецка Цачева ще спре... Кметът на Добрич посрещна... Корнелия Нинова: Правим...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.