Превъплащения

Частният съдебен изпълнител Николай Желев вербувал доносници за ДС

Размер на шрифта: a | a | a 17:29 20 февруари 2014
След падането на комунистическия режим много верни негови слуги бързо се нагодиха към променените условия и от пазители на социалистическите идеи станаха капиталисти и демократи. Вестникът на Добруджа има амбицията да направи необходимото, за да представи не само доносниците /в продължение на няколко години публикуваме всички агенти на ДС/, но и тези, които са ги вербували. Защото ако сътрудниците на репресивния апарат имат своята вина и отговорност, че по една или друга причина са се подали на натиска на системата, то два пъти по-тежка е отговорността на тези, които са били оръдия на системата – щатните служители на ДС. Именно те са били лостовете от механизма за смачкване на неудобните.
Ще започнем поредицата с една известна в Добрич фигура – на частния съдебен изпълнител Николай Желев, който обича да се представя като борец за справедливост. Истината за него е, че той е бил щатен служител на репресивните комунистически служби – с лично кадрово досие, което се е съхранило. Работил е на територията на днешната Община Добричка и в някои варненски села. Привличал е като агентурен апарат различни представители на обществения, икономическия и културен живот в селата.
От обявените завчера решения на Комисията по досиетата става ясно, че Николай Желев в качеството си на старши лейтенант от Шесто управление на ДС активно е вербувал агенти в последните години преди падането на комунизма.  
Балчо Генов Петров – бивш кмет на с. Божурово е бил доверено лице на Държавна сигурност. Доверителните отношения са установени на 26 септември 1986 г. Ръководен е от ст. лейтенант Николай Желев /в момента частен съдебен изпълнител/. Същият щатен служител е установил доверителни отношения и с Жечо Димитров Барабанов – бивш кмет на с. Стефаново. Той е регистиран като доверено лице през септември 1986 г. Митко Георгиев Георгиев – бивш кмет на с. Подслон също е вербуван от ст.лейт. Николай Желев. Вербовката е проведена през 1985 г. по линия на Шесто управление на ДС, в което днешният частен съдебен изпълнител е бил щатен служител. Митко Георгиев е бил съдържател на явочна квартира с кодово име Еделвайс. Николай Желев е бил водещ офицер на явочника. Комисията е намерила регистрационен дневник, картони и протокол за унищожаване на личното дело на Я.К. “Еделвайс”.
През май 1988 г. Николай Желев е вербувал и Исуф Хасан Ахмед от варненското село Страхил. Привлякъл го е като агент на ДС към ОУ на МВР – Толбухин. Днешният частен съдебен изпълнител е бил и водещ офицер на Исуф Ахмед, който донасял за ДС под псевдонима Георги.

реклама
реклама
реклама
Факелно шествие под наслов... Красимир Кирилов е новият... Йордан Йорданов: Добруджанци,... Една партия е извършила три... Двама новоизбрани депутати се... БСП: Изпълнихме задачата си –... БСП е първа политическа сила в... Санирането не само да продължи,... В основата на всяка политика... ДПС използва деца в... Обединените патриоти ще... Не поредна реформа, а... Стотици жители на... Ние можем и повече няма да... Десислава Танева: В Добруджа... ПП ГЕРБ: Трябва преформатиране... ГЕРБ е за реални, ясни и... Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов... Бързото довършване на АМ... Патриотите влизат обединени в... ГЕРБ предлага реални решения... Шестима кандидати за народни... Подготовката за... Патриоти от Добрич присъстваха... Приеха декларация против... Декларация на местния... Ивайло Калфин: Необходимо е да... Две подвижни избирателни... Цецка Цачева ще спре... Кметът на Добрич посрещна...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.