Живот, отдаден на музея

Размер на шрифта: a | a | a 17:00 17 май 2017
Автор: ДТ
Вяра Панайотова е родена на 2 март 1949 г. в Добрич. През 1967 г. завършва средното си образование във Втора политехническа гимназия “Иван Вазов”. След това за кратко работи като учител в с. Сенокос, а от 1969 е приета за студентка във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “История”. През 1973 г. в Историческия музей в града ни се овакантява място, на което е назначена и от 15 юли започва работа като екскурзовод, а на следващата година  вече като уредник. През 2006 г. печели стипендията „Куран” на Министерството на културата и комуникациите на Франция. 
„През 1973 г., млада, без никакъв професионален опит, завършила “История”, специалност “Етнография”, която ме беше завладяла изцяло, потърсих работа в Исторически музей – Добрич. Място за етнограф нямаше.  Такова щеше да има след седем години. Предложиха ми “временно” да поема отдел “Възраждане”. Този отдел беше най-новият в музея, открит предната година, но останал скоро без уредник. Междувременно работното ми място беше в Етнографска къща, заедно с уредничката на отдела г-жа Маргарита Дакова, всепризнат ерудит, интелигентен и фин човек – истинско щастие за всеки млад специалист да е под нейно влияние. Така заработих в прекрасно обкръжение с мисълта, някой щастлив ден да поема отдел “Етнография” – лелеяната ми мечта.”  (от „Спомени за Велко Тонев ”) С присъщия за младите хора ентусиазъм тя веднага започва да участва активно в издирвателската и научната дейност на институцията. Заедно с Маргарита Дакова правят едно от най-обстойните проучвания на занаятите в Батовската долина. Следват още експедиции – съвместно  с Института по балканистика към БАН за проучване на  епиграфските паметници в Добруджа в Североизточна България, за Опълчението и участието на добруджанци в Руско-турската освободителна война, за издирване  и популяризиране на иконното богатство в Добруджа. Много са и проучените теми свързани с развитието на учебното дело в града и региона, с възрожденската книжнина, с дейността на Васил Левски в Добруджа и др. За това свидетелстват множеството статии в местния печат и специализираните научни издания. По време на дългогодишната си работа като историк и музеен специалист Вяра Панайотова оказва неоценима методическа помощ и на колегите от останалите музеи в региона. По нейна инициатива в Балчик е открита възстановка на Взаимно училище, изработени са тематико-еспозиционни планове за  експозиции в с. Крушари и с. Дропла, създадена е  „Алея на опълченците” във Военното гробище в Добрич през 1978. По нейно и на Мария Паскалева предложение в близост до храм „Св. Георги ” през 1980 година е поставен барелеф на добричкия възрожденец и дарител Иван Хадживълков. Благодарение на усърдната работа във фондовете на Музея постъпват стотици движими културни ценности. След поредица възпоменателни концерти, организирани от Вяра Панайотова и инициативен комитет през 2006г. и 2007г., „Огледална зала” се именува на нашата съгражданка и голяма оперна певица Нели Божкова.
За съхраняването на културното наследство на Добруджа най-значим е нейният принос при издирване, съхраняване и популяризиране на иконното ни богатство.  В това свое дело тя влага голяма научна страст и мисионерска отдаденост. През 80-те години на 20-ти век Вяра Панайотова успява да събере от градовете Добрич, Балчик, Тервел, Шабла и селата в цяла Южна Добруджа над 200 образци на българската възрожденска иконопис. Силно разрушени, потънали в прах и забвение, те биват консервирани и реставрирани, за да станат част от една от най-ценните  експозиции на РИМ – Добрич.  
И така – повече от 30 години посветени на музейното дело. Докосвайки се до създаденото и съхраненото от нея и днес всички ние, усещаме нейната виталност, усета и за красота и мяра и силната и убеденост, че Добрич и Добруджа съхраняват една много важна част от културното наследство на Европа.    
С  ретроспективната изложба „Живот, отдаден на музея”, Регионален исторически музей – Добрич поставя началото на една инициатива. В няколко поредни години по повод 18 май – Международният ден на музеите, ние ще разкажем пред публика за пионерите, за онези първи, ентусиазирани и обичащи професията си хора, които посвещават себе си на музея в Добрич и на нелеката мисия по опазване на културното ни наследство.

Надежда Иванова – уредник в отдел „Българските земи 15-ти – 19-ти век”, Регионален исторически музей – Добрич
реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.