Множество високопоставени гости дойдоха в Добрич за откриването на паметника

07. Почетният караул премина в тържествен марш

Валери Симеонов, Йордан Йорданов и Николай Ненчев прерязаха лентата Снимки Григор Маринов

Век по-късно дългът на поколенията е изпълнен – открит бе паметник на ген. Иван Колев

Размер на шрифта: a | a | a 14:25 08 септември 2016
Автор: Пламен Николов
Сто години след героичните подвизи на предвожданата от генерал Иван Колев Конна дивизия по добруджанските поля, подвигът на нейния предводител и на загиналите за свободата на Добруджа бе овековечен. Навръх 100-годишнината от победата в Добричката епопея, в столицата на Добруджа бе открит паметник на славния водач на българската кавалерия.
Редица високопоставени гости дойдоха в града ни за откриването на монумента. Почетният караул от Военноморските сили бе приет от премиера Бойко Борисов. Сред официалните гости бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на Добрич Йордан Йорданов, заместник председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт /ПФ/ и лидер на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов, съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, лидерът на Атака Волен Сидеров, зам.-председателите на ПГ на ПФ Искрен Веселинов, Валентин Касабов и Борис Ячев, народните представители Явор Нотев и Калина Балабанова от “Атака”, Милен Михов от ПФ, Пламен Манушев  добричките депутати Румен Иванов, Живко Мартинов и Валентин Николов, съпредседателят на УС на Сдружението за построяване на паметника академик Георги Марков, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев, родственици на Иван Колев от Бесарабия и др.
За откриването на паметника се събраха хиляди добричлии и гости на града. С масовото си присъствие добруджанци доказаха, че не са забравили подвига на освободителите на Добруджа. Тържествата започнаха със стария български химн “Шуми Марица”, който ще звучи постоянно край монумента. После над събраното множество прозвуча стихотворението “Добруджанската конница” на Иван Вазов. Последва кратка биографична справка за живота и бойния път на генерал Иван Колев. Лентата на паметника прерязаха кметът Йордан Йорданов, военният министър Николай Ненчев и Валери Симеонов, с чиято финансова подкрепа стана възможно издигането на паметника именно за 100-годишнината от Добричката епопея.
Добрич дочака след 100 години да има паметник на своя освободител, два пъти родолюбивите добруджанци неуспешно се опитваха да издигнат този монумент. Сега той е факт благодарение на подкрепата на премиера, министъра на отбраната и на г-н Валери Симеонов. Това, което направихме е доказателство, че паметта ще пребори забравата, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов.
За мен е огромна чест да бъда тук на тази велика дата, когато с атаката на българската конница е спасен Добрич и е осигурен успеха на Добруджанската настъпателна операция на Трета армия. Щастлив съм, че успяхме да издигнем навреме и да открием именно днес този паметник на един от най-великите български пълководци, каза Валери Симеонов. От момента на поръчването на скулпторната композиция до днес изминаха 2 месеца и 20 дни, подчерта народният представител. Той изказа благодарност към скулптора Александър Хайтов, към архитектите, проектирали композицията, Йордан Апостолов, който осигури монтирането на постамента и облагородяването на градинката. Валери Симеонов изтъкна заслугите на кмета на Добрич Йордан Йорданов и Сдружението, което още преди повече от 8 години възроди идеята за издигане на паметник на генерал Иван Колев. В заключение съпредседателят на ПГ на ПФ посочи, че това за него е един изпълнен родов дълг, защото неговият дядо Петко Симеонов Станкулов се е сражавал в Добричката епопея като артилерист от Шеста Бдинска дивизия.
Иван Колев е един от най-големите ни пълководци и пример за много сегашни генерали, заяви пред журналисти след откриването на паметника премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че правителството е предоставило 3.5 тона гилзи за отливането на месинговите фигури на генерала и любимия му кон Пирин. Министър-председателят определи паметника като жив, хубав и уникален. Историята е била такава – сражавали сме със събри, руснаци и румънци, но нашата територия си ни е най-мила, генерал Колев го е доказал, и това са неговите завети, каза още Борисов.
След откриването на паметника и поднасянето на венци и цветя, почетният караул премина в тържествен марш пред монумента. Честванията на 100-годишнината от Добричката епопея започнаха още сутринта с ритуал на Военните гробища. Богатата програма завърши вечерта с тържествена заря-проверка.

Текстове към снимки
01.    Валери Симеонов, Йордан Йорданов и Николай Ненчев прерязаха лентата
07. Почетният караул премина в тържествен марш
08. Множество високопоставени гости дойдоха в Добрич за откриването на паметника
Снимки Григор Маринов

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.