Въстановчици изнасят открит урок по история

Размер на шрифта: a | a | a 21:13 13 април 2014
Автор: Пламен Николов
Открит урок по история пред петокласниците от СОУ “Петко Р. Славейков” в Добрич ще изнесат днес възстановчиците от Национално дружество “Традиция” – Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк”. Това е първият урок от кампанията, която членовете на клуба за исторически възстановки възнамуряват да проведат в добричките училища. Целта е по атрактивен и увлекателен начин децата да бъдат запознати с българската история, да им бъде показано как са се обличали нашите предци и с какви оръжия са воювали. Така историческите събития от хилядолетното ни минало ще станат по-привлекателни и интересни за подрастващите, убедени са от РК “46-ти пехотен Добрички полк”.
Темата на първия открит урок е “Хайдушко движение”. Тя ще бъде представена пред петокласниците от добричкото училище от възстановчици, които ще се превъплатят в прославени български хайдути, облечени в костюми от епохата – 19-ти век. Част от дрехите са автентични, останалите са точни копия на оригиналите. Децата ще имат възможност да видят отблизо и напълно автентични исторически оръжия, с които българските хайдути са бранили народа ни от самозабравилите се поробители. Сред персонажите не са забравени и народните закрилници от Добруджа – Пейо Буюклията и Димитър Калъчлията.
Продължава подготовката за първата за Добрич бойна възстановка, организирана от местния регионален клуб на Национално дружество “Традиция” и Община Добрич с подкрепата на партия ГЕРБ и с любезното съдействие на Регионалния исторически музей. Възстановката е озаглавена “Българският Великден” и ще пресъздаде избухването и хода на Априлското въстание от 1876 г. Зрителите ще могат да видят пристигането на Кървавото писмо в Панагюрище и избухването на въстанието, отбраната на въстаническата столица от башибозушки и черкезки банди, сражението с редовната войска. Ще бъдат пресъздадени и разтърсващите събития в Батак, както и героичната защита на Перущица.  В арена на историческите събития ще се превърне АЕМО “Старият Добрич”. В унисон с историческата истина е подбрана и датата на възстановката – 19 април, който тази година е в навечерието на големия християнски празник Великден. Възстановката ще започне в 16 часа. От РК “46-ти пехотен Добрички полк” канят гражданите и гостите на града да се потопят в една от най-славните, героични и трагични страници от българската история.

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.