Сънародници от България и Македония почетоха заедно подвига на илинденци

Размер на шрифта: a | a | a 16:19 23 юли 2013
Автор: Пламен Николов
Подвига на участниците в най-масовото и продължително въстание, организирано от българите срещу турската тирания – Илинденско-Преображенското бе почетен на 20 юли пред паметника на Дамян Груев в битолското село Смилево. Съвместното честване се организира за трети пореден път от Българския културен клуб – Скопие. Идеята е да се преодолее езикът на омразата, който все още е на дневен ред в държавата край Вардар и да се покаже, че приятелството между двете братски страни е единственият възможен път за развитие на отношенията между Македония и България. Честването в Смилево бе навръх 110-ата годишнина от избухването на въстанието, в което българите в Македония и Одринско с оръжие в ръка излязоха за защита на своите човешки права.
От 2 до 7 май 1903 г. в къщата на районния войвода Георги Чуранов се провежда Смилевският конгрес на ВМОРО, на който е определена датата за бунта – 20 юли /Илинден/. Сред присъстващите на честването на 110-годишнината от бележитото събитие бе и Милан Чуранов – внук на Георги Чуранов.
В уречения ден главният щаб на въстанието, който също се помещава в Смилево и се състои от Даме Груев, Борис Сарафов и Анастас Лозанчев дава заповед за започване на бойни действия. Призивът “хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот” мотивира въстанниците. На 19 август – Преображение въстава и Одринска Тракия, а на Кръстовден – и Серско. Близо три месеца между Черно море и Охридското езеро 26 хиляди въстаници водиха неравна борба с многократно превъзхождащия ги противник.
110 години по-късно официалните власти в Република Македония продължават да толерират преследването на хората с българско самосъзнание и всячески се стремят да пречат на сближаването между хората от двете страни на границата, посочи в словото си Лазар Младенов – председател на Българския културен клуб в Скопие.
На тържеството присъстваха десетки българи от Република Македония и представители на ВМРО, които бяха официално поканени от организаторите. Поздравителни телеграми бяха получени от президента на Република България Росен Плевнелиев, евродепутатите Андрей Ковачев и Евгени Кирилов  и ред други български държавни ведомства и неправителствени оргтанизации от двете страни на границата. Този "зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят", както го определи летописецът на въстанието Христо Силянов, доказа на света, че българите в Македония и Одринско са дорасли за своята свобода, посочва в поздравителния си адрес президентът Росен Плевнелиев.
След приключване на официалната част сънародници от двете страни на границата се хванаха на тежко македонско хоро и имаха възможност да се насладят на неповторимия глас на българската народна певица от Македония Любка Рондова.

Добруджанска Трибуна си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама
реклама
реклама
Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот... Дни от живота, нашите дни Историческата съдба на... Навършват се 90 години от... За праотците, потомците,... Добричките възстановчици... Младежи от ВМРО се поклониха... 15 възстановчици представят... Добричките възстановчици... С поредица от участия... Открит урок по история... 95 години от Ньойския диктат –... Багатурски колан откриха... Ценни архитектурни елементи... С възстановките се опитваме да... Участници от Добрич впечатлиха... Възможно е жителите да са... Внушителна епископска... Пресъздадоха епичните боеве на... Представиха въоръжение и... Пресъздадоха героичните и... Представиха стари пощенски... Музей на открито и възстановка... Разкази за вехти войводи чуха... Въстановчици изнасят открит... Реставрират корабно оръдие от... Историческа възстановка... Дадоха съгласие за паметник на... Изследват трагичната съдба на... Отбелязват 110 години от... Облекло и въоръжение на... Годишнината от Освобождението... Изготвиха проект за ремонт на... В две мероприятия на... Добрич почита паметта на... Откриват фотоизложбата... Добрич почита паметта на... Българското присъствие в... Спомени от Бялото море... Почитаме паметта на загиналите... Книга за Васил Левски и Стефан... Стотици сведоха чела пред... 141 години от гибелта на Васил... Проучват престолнината на... Книга за подвига на Владо... Петър Стоянович: Цар Борис III... Ще ремонтират български военни... Възкресяват спомена за... Парламентът да приеме... Нов брой на сборник... Факелно шествие в защита на... Обявиха училищните шефове... Децата от танцова студия... Учредяват Национално... Откриха обновената експозиция... Модерен облик и нова... Mузеят от Тутракан гостува с... На Архангелова задушница... Показват подаръците на Тато в... Обновена експозиция представя... Откриват обновената музейна... Паметник на загиналите във... Приключва работата и по музея... Симеон Велики – василевс на... Почетохме паметта на героите,... Tракийска колесница откриха... Музеят на открито популяризира... Изложба представя... Когато дойдоха българите... Изложба за Матей... Антон Дончев пише книга за... Източна Тракия още говори на... Почитаме Св. София, Вяра,... Подредиха експонатите в музея... Историческите проучвания са... Режат лентата на музея на... Откриха паметна плоча на... Столицата на Добруджанското... Симеон Велики – “василевс на... Възстановчици от Добрич... България почете героите на... Набират средства за... Късноантичният кастел край... Кръст с лика на Св. Богородица... Покланяме се пред подвига на... Родолюбци от Добрич участваха... Уникални артефакти намират... 1200 години от първата българска... Музеите на открито в Добрич ще... Тритонна римска базалтова... Улица във Варна да носи името... 130 години от рождението на...

Виц на деня:

- Защо "България търси талант", а "Македония" не търси?
- За да не се набутват, чакат БТВ да го открие, а те само да му намерят македонските корени!

***

В Съединените щати ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.