Сънародници от България и Македония почетоха заедно подвига на илинденци

Размер на шрифта: a | a | a 16:19 23 юли 2013
Автор: Пламен Николов
Подвига на участниците в най-масовото и продължително въстание, организирано от българите срещу турската тирания – Илинденско-Преображенското бе почетен на 20 юли пред паметника на Дамян Груев в битолското село Смилево. Съвместното честване се организира за трети пореден път от Българския културен клуб – Скопие. Идеята е да се преодолее езикът на омразата, който все още е на дневен ред в държавата край Вардар и да се покаже, че приятелството между двете братски страни е единственият възможен път за развитие на отношенията между Македония и България. Честването в Смилево бе навръх 110-ата годишнина от избухването на въстанието, в което българите в Македония и Одринско с оръжие в ръка излязоха за защита на своите човешки права.
От 2 до 7 май 1903 г. в къщата на районния войвода Георги Чуранов се провежда Смилевският конгрес на ВМОРО, на който е определена датата за бунта – 20 юли /Илинден/. Сред присъстващите на честването на 110-годишнината от бележитото събитие бе и Милан Чуранов – внук на Георги Чуранов.
В уречения ден главният щаб на въстанието, който също се помещава в Смилево и се състои от Даме Груев, Борис Сарафов и Анастас Лозанчев дава заповед за започване на бойни действия. Призивът “хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот” мотивира въстанниците. На 19 август – Преображение въстава и Одринска Тракия, а на Кръстовден – и Серско. Близо три месеца между Черно море и Охридското езеро 26 хиляди въстаници водиха неравна борба с многократно превъзхождащия ги противник.
110 години по-късно официалните власти в Република Македония продължават да толерират преследването на хората с българско самосъзнание и всячески се стремят да пречат на сближаването между хората от двете страни на границата, посочи в словото си Лазар Младенов – председател на Българския културен клуб в Скопие.
На тържеството присъстваха десетки българи от Република Македония и представители на ВМРО, които бяха официално поканени от организаторите. Поздравителни телеграми бяха получени от президента на Република България Росен Плевнелиев, евродепутатите Андрей Ковачев и Евгени Кирилов  и ред други български държавни ведомства и неправителствени оргтанизации от двете страни на границата. Този "зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят", както го определи летописецът на въстанието Христо Силянов, доказа на света, че българите в Македония и Одринско са дорасли за своята свобода, посочва в поздравителния си адрес президентът Росен Плевнелиев.
След приключване на официалната част сънародници от двете страни на границата се хванаха на тежко македонско хоро и имаха възможност да се насладят на неповторимия глас на българската народна певица от Македония Любка Рондова.
реклама
реклама
реклама
Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот... Дни от живота, нашите дни Историческата съдба на...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.