С възстановките се опитваме да запалим любовта на младите към българската история

Възпитанието в родолюбие започва от семейството, убедена е 15-годишната Зорница Върбанова

Размер на шрифта: a | a | a 19:38 22 септември 2014
-Зори, сподели за нашите читатели от кога се занимаваш с военно-историческа реконструкция и как стигна до идеята да се посветиш на това хоби.  
- С военно-историческа реконструкция се занимавам от две години. Харесах пресъздаването на важни исторически събития много по-рано. Родителите ми са родолюбци, и аз самата съм възпитана в любов към българската история. Баща ми Борислав Върбанов е много запален и по историческите оръжия, покрай него и аз започнах да харесвам това хоби. Влечението възникна съвсем спонтанно в мен, баща ми по никакъв начин не ме е подтиквал да споделям неговото хоби. Но след като видя, че и на мен ми харесва, ме подкрепя и ме насърчава да продължавам да се усъвършенствам.  Още преди баща ми да стане член на Национално дружество „Традиция” и да се сформира нашият регионален клуб, пътувахме, за да гледаме исторически възстановки. Така се стигна до момента, в който и тримата с родителите ми станахме военно-исторически реконструктори. За съжаление, в днешно време много малко хора обръщат внимание на българската история и се интересуват от героичните страници, които е записал народа ни в изминалите столетия.
-Това с особена сила важи за подрастващото поколение. Как твоите приятели, познати, връстниците ти гледат на това ти увлечение?
-Честно казано, не са много хората, които обръщат сериозно внимание на това, което правим или пък проявяват някакъв задълбочен интерес. Повечето не се вълнуват и си мислят, че правя това само, за да си запълвам свободното време. А истината е, че за мен военно-историческата реконструкция е нещо изключително важно. Чувствам се в свои води, когато съм на възстановка и общувам с хора, които обичат и пресъздават българската история.
- В колко възстановки си участвала до момента?
- Не съм ги броила, но със сигурност са над 10.
-Покрай възстановките, ти вече владееш в немалка степен и конната езда. Какво ти дава общуването с конете?
- Конете са много красиви и интелигентни животни, начина по който се общува с тях е уникален, ездата ми доставя голямо удоволствие, а освен това е свързана и с хобито ми – така че се чувствам прекрасно на гърба на коня.  
- В последните две възстановки ти се изяви с впечатляващо изпълнение с шашки. Как стигна до решението да подготвиш този сложен елемент от бойните умения на казаците? Освен това, доколкото разбрах си държала подготовката в тайна от баща си...
- Да, реших да не му казвам, докато не видя какво ще се получи. Отдавна гледам в интернет изпълнения на казаци, точното наименование е фланкировка с шашки.  Бях много впечатлена и реших, че един ден и аз трябва да мога да го правя. Започнах да тренирам с две пръчки преди месец и половина-два. Вероятно ми помогна и подготовката, която имам след 6 години тренировка по художествена гимнастика и една година като главна мажоретка в СОУ „П.Р. Славейков”. Тези занимания ми помогнаха да очупя китката си, което е изключително полезно за фланкировката и ми беше малко по-лесно да се науча. Но когато хванеш шашката и започнеш да я въртиш, а знаеш, че е остра, адреналинът е налице, но усещането когато се получат нещата е уникално.
- Все пак на възстановките има и млади хора, дори и твои връстници. Какво според теб трябва да се направи, за да събудим отново интереса на младите към българската история?
- Да, има млади хора, макар и не толкова много, колкото би трябвало. Всичко зависи от възпитанието в семейството, дали родителите са опитали да възпитат децата с в дух на родолюбие и любов към българската история. Възпитанието в родолюбие започва именно от семейството. Не знам какво трябва да се направи в национален мащаб. Основната идея на възстановките е да пробудим родолюбивото чувство в българите, да ги върнем към историята, към корените им. Хубавото е, че виждаме малки деца сред публиката, които ни се радват, пипат оръжието и снаряжението ни, снимат се с нас. Това със сигурност им оставя траен спомен и дано успеем да запалим искрицата сред младите хора.  
 Разговаря Пламен Николов

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.